Отидете към основна версия

1 520 15

Четирима души загинаха при опит да прекосят Ламанша от Франция

  • ламанша-
  • мигранти-
  • загинали-
  • спасени

Великобритания е решена да се справи с притока на малки лодки препълнени с мигранти

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Най-малко четирима души са загинали при опит да прекосят Ламанша от Франция към Великобритания, сочи информация на френската брегова охрана. Тяхната надуваема лодка се преобърна край бреговете на Булон сюр Мер в Северна Франция около 4:30 сутринта (02:30 GMT), каза говорител на бреговата охрана.

Шестдесет и трима души са спасени при операция, включваща кораби на ВМС, рибарска лодка и хеликоптер на ВМС, уточнява "Ал. Джазира".

Те са върнати в Булон сюр Мер и прегледани от службите за спешна помощ. Осигурен им е временен подслон.

Префектурата, отговаряща за северната част на Франция, заяви, че патрулна лодка на френските военноморски сили е забелязала претъпкания кораб рано в петък. Много хора са били във водата, се казва в изявлението.

Хиляди хора пристигат във Великобритания всяка година на малки лодки, които обикновено са надуваеми.

Правителството на новия министър-председател на Обединеното кралство Кийр Стармър обяви планове тази седмица да се справи с притока на малки лодки, преминаващи от Франция през опасните води, след като отмени плана за депортиране в Руанда на бившето консервативно правителство.

Планът, прокарван от тогавашния министър-председател Риши Сунак, беше създаден, за да разубеди мигрантите и търсещите убежище да пристигат в Обединеното кралство с малки лодки от Франция. Съгласно спорната политика мигрантите ще бъдат депортирани в Руанда, за да бъдат обработени молбите им за убежище.

В петък министърът на вътрешните работи Ивет Купър каза, че “престъпните банди печелят огромни печалби от излагането на живота на риск”. “Ние ускоряваме действията с международни партньори за преследване на & разбиват опасни контрабандистски банди,” написа тя в социалната мрежа X.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: