Отидете към основна версия

1 746 24

Ердоган обяви намерението си да завърши операцията срещу ПКК в Северен Ирак

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • пкк-
  • кюрди

Ще бъдат попълнени и липсващите звена в защитния пояс в Сирия

Снимка: ЕРА/БГНЕС

"Турция планира скоро да завърши операция Claw-Castle, която продължава от 2019 г. в Северен Ирак срещу базираните там бойци на Кюрдската работническа партия (ПКК), определени като терористични и забранени от Анкара, както и създаването на пояс за сигурност в райони на Северна Сирия". Това каза турският президент Реджеп Тайип Ердоган в Истанбул на церемонията по дипломирането на офицери от Националния университет по отбрана.

„Нанасяме сериозни удари на терористичната организация. В близко бъдеще ще затворим замъка в северен Ирак в зоната на Operation Claw - Castle. Ще попълним и липсващите звена в защитния пояс в Сирия. Терористичната организация в Ирак и Сирия е напълно в капан“, отбеляза Ердоган.

По-рано турският президент обяви планове за завършване на създаването на 30-километрова зона за сигурност в Северна Сирия, за да се осигури контрол над 600-километров участък от границата със съседната страна и да се сведат до минимум терористите заплахи, идващи от нейна територия от ПКК. Анкара обмисля подобна стратегия за Северен Ирак. Ердоган посети Ирак в края на април, където обсъди въпроси за съвместно противодействие на ПКК.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: