Отидете към основна версия

505 6

Девет души загинаха при израелски удари в Централна Газа

  • газа-
  • израел-
  • загинаха-
  • израелски удар

Израелските танкове пък извършиха ограничено настъпление към Рафах на юг.

Снимка: БГНЕС

Израелските сили удариха райони в централната част на ивицата Газа, убивайки най-малко деветима палестинци, съобщава "Ройтерс", цитирано от БТА.

Израелските танкове пък извършиха ограничено настъпление към Рафах на юг.

При израелски въздушен удар около полунощ срещу къща в Ал-Зауида в централната част на анклава са загинали осем души. При друга атака е бил убит мъж в лагера Нусейрат – един от осемте бежански лагера в анклава, където преди ден 23 души загинаха при израелски въздушен удар срещу училище.

Израелски танкове обстрелваха и източните райони на лагерите Ал-Бурей и Ал-Магази в центъра на анклава. Въздушен удар разруши джамия.

Междувременно в Рафах танкове извършиха нападение в северната част на града, след което се изтеглиха – тактика, която израелските сили използваха и в други райони, преди да предприемат нахлувания по-надълбоко. Танковете действат в повечето части на града от май, въпреки че не са навлезли дълбоко в северните райони.

Медици съобщиха, че израелски удар е убил двама души в Рафах. Жители разказаха, че силите са взривили десетки домове.

Израелската армия посочи, че войските ѝ "продължават прецизна, основана на разузнавателни данни оперативна дейност в района на Рафах". Тя отбеляза, че е ликвидирала терористична клетка и ракета-носител, която е била използвана за стрелба по войските.

Докладва се, че при въздушните удари са поразени 25 цели в ивицата Газа през изминалия ден, като войските продължават да действат в централните части.

Девет месеца след началото на войната палестинските бойци от "Хамас" все още са в състояние да атакуват израелските сили с противотанкови ракети и минохвъргачни бомби и от време на време да обстрелват Израел с баражни ракети.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката извършиха най-тежкото нападение в историята на Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха над 250 заложници.

По време на деветмесечната война повече от 38 000 палестинци са били убити в анклава.

Израел твърди, че е загубил 326 войници в Газа и уверява, че поне една трета от убитите палестинци са бойци.

Вчера израелската армия съобщи, че е ликвидирано половината от ръководството на военното крило на "Хамас", като от началото на войната са убити или пленени около 14 000 бойци.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.

Свързани новини