17 Юли, 2024 12:58 501 6

Девет души загинаха при израелски удари в Централна Газа

  • газа-
  • израел-
  • загинаха-
  • израелски удар

Израелските танкове пък извършиха ограничено настъпление към Рафах на юг.

Девет души загинаха при израелски удари в Централна Газа - 1
Снимка: БГНЕС

Израелските сили удариха райони в централната част на ивицата Газа, убивайки най-малко деветима палестинци, съобщава "Ройтерс", цитирано от БТА.

Израелските танкове пък извършиха ограничено настъпление към Рафах на юг.

При израелски въздушен удар около полунощ срещу къща в Ал-Зауида в централната част на анклава са загинали осем души. При друга атака е бил убит мъж в лагера Нусейрат – един от осемте бежански лагера в анклава, където преди ден 23 души загинаха при израелски въздушен удар срещу училище.

Израелски танкове обстрелваха и източните райони на лагерите Ал-Бурей и Ал-Магази в центъра на анклава. Въздушен удар разруши джамия.

Междувременно в Рафах танкове извършиха нападение в северната част на града, след което се изтеглиха – тактика, която израелските сили използваха и в други райони, преди да предприемат нахлувания по-надълбоко. Танковете действат в повечето части на града от май, въпреки че не са навлезли дълбоко в северните райони.

Медици съобщиха, че израелски удар е убил двама души в Рафах. Жители разказаха, че силите са взривили десетки домове.

Израелската армия посочи, че войските ѝ "продължават прецизна, основана на разузнавателни данни оперативна дейност в района на Рафах". Тя отбеляза, че е ликвидирала терористична клетка и ракета-носител, която е била използвана за стрелба по войските.

Докладва се, че при въздушните удари са поразени 25 цели в ивицата Газа през изминалия ден, като войските продължават да действат в централните части.

Девет месеца след началото на войната палестинските бойци от "Хамас" все още са в състояние да атакуват израелските сили с противотанкови ракети и минохвъргачни бомби и от време на време да обстрелват Израел с баражни ракети.

Израел се зарече да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката извършиха най-тежкото нападение в историята на Израел на 7 октомври, като убиха 1200 души и взеха над 250 заложници.

По време на деветмесечната война повече от 38 000 палестинци са били убити в анклава.

Израел твърди, че е загубил 326 войници в Газа и уверява, че поне една трета от убитите палестинци са бойци.

Вчера израелската армия съобщи, че е ликвидирано половината от ръководството на военното крило на "Хамас", като от началото на войната са убити или пленени около 14 000 бойци.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мишо

    7 5 Отговор
    И само "терористи", няма загинали деца, жени или мирни граждани. Абе американска прецизна работа даааа гееее!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 яхарави

    6 5 Отговор
    Да благодарим на американските ценности.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Читател

    4 2 Отговор
    През 1938 г. в палестински град Джанин арабин убива английски чиновник. Веднага го хващат и разстрелват "при опит за бягство", а след това докарват 4200 кг динамит и сриват града махала след махала. Там, където се смята, че земята може да е минирана, пускат отпред жив щит от палестинци. Освен това, връзват палестинци като живи щитове върху танковете и колите.

    Оттогава до края на британския мандат никой в Джанин не е посмял да убие нито един английски колониален чиновник, а старите палестинци и сега притреперват, когато се сещат за англичаните.
  • 6 Бесен язовец

    3 1 Отговор
    Пуснете помпите с водата в тунелите на ГАЗА и приключвайте с ХАМАС