Отидете към основна версия

1 231 25

Бившият руски заместник-министър на отбраната отрича обвиненията в подкуп

  • тимур иванов-
  • заместник-министър-
  • отбраната-
  • отрича-
  • обвинения-
  • подкуп

Иванов бе арестуван на 24 април по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери.

Снимка: БГНЕС

Бившият заместник-министър на отбраната на Руската федерация Тимур Иванов, обвинен в получаване на подкуп в размер на 1 милиард 185 милиона рубли, смята, че действията му нямат престъпен характер и трябва да се оценяват като граждански отношения, а не като престъпление. Това става ясно от материалите по делото, предава ТАСС, цитирано от БТА.

"Той отрича вината и смята, че в неговия случай няма доказателства за съпричастност към инкриминираното деяние, а в действията му няма състав на престъпление, тъй като действията, които следствието квалифицира като престъпни, са резултат от гражданскоправни отношения", се казва в документа.

Иванов обръща внимание и на незаконосъобразността на задържането, "което е извършено в отсъствието на един от защитниците", както и на образуването на наказателно дело от неподходящо длъжностно лице, тъй като Иванов "въпреки че е държавен служител", заемаше длъжността заместник-министър на отбраната на Руската федерация.

По-рано беше съобщено, че Иванов е поискал от Басманния съд на Москва да избере за него мярка за неотклонение, която не е свързана с лишаване от свобода поради участието му във войната в Украйна. Това се казва в решението на окръжния съд за удължаване на срока му за арест.

Правоохранителните органи уточниха за ТАСС, че под участието си във военните действия обвиняемият "имал предвид факта, че лично е ръководил изграждането на различни съоръжения и структури в нови територии на Руската федерация".

Припомняме, че Иванов бе арестуван на 24 април по обвинение в получаване на подкуп в особено големи размери. По същото дело бяха арестувани бизнесмените Сергей Бородин и Александър Фомин, които следователите обвиниха в даване на подкуп.

По-късно стана ясно, че е задържан и бившият ръководител на няколко компании, подчинени на руското министерство на отбраната, Антон Филатов, бивш подчинен на Иванов. Не се съобщава в какво е обвинен Филатов и по какво наказателно дело е арестуван.

Според информация от властите, подкупът е бил даден под формата на предоставяне на услуги, чиято цена може да надхвърли 1 милиард рубли.

В същото време разследването установява съпричастността на зам.-министъра към евентуални други престъпления по служба, като по случая се очаква да се появят нови обвиняеми.

Иванов отрича да е замесен в получаване на подкуп. Сметките и активите на всички обвиняеми по делото бяха запорирани като част от временните мерки. Обвиненията срещу Иванов предвиждат до 15 години затвор.

След него Русия задържа по подобни обвинения и други длъжностни лица.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания