Отидете към основна версия

1 994 3

Протести в Сърбия срещу проекта за добив на литий

  • сърбия-
  • протести-
  • добив-
  • литий

Протестите се проведоха едновременно в градовете Шабац, Кралево, Аранджеловац, Лиг и Бараево.

Снимкa: БГНЕС

Хиляди хора излязоха на протест в няколко града в Сърбия срещу проекта за добив на литий, който правителството на балканската страна наскоро подписа с Европейския съюз. Това предаде Асошиейтед прес, цитирано от News.bg.

Протестите се проведоха едновременно в градовете Шабац, Кралево, Аранджеловац, Лиг и Бараево.

Сделката за "критичните суровини", постигната по-рано този месец, може да намали зависимостта на Европа от Китай и да тласне Сърбия, която има тесни връзки с Русия и Китай.

Споразумението беше яростно критикувано от еколози и опозиционни групи в Сърбия, които твърдят, че то ще причини необратими щети на околната среда, като същевременно ще донесе малко ползи на нейните граждани.

Най-големите залежи от литий в Сърбия се намират в западната част на страната, която е богата на плодородна земя и вода. Мултинационалната компания Rio Tinto започна проект за проучване в района преди няколко години, който предизвика огромна съпротива и наложи спирането му.

По-рано този месец обаче Конституционният съд на Сърбия отмени предишното решение на правителството да прекрати проект за добив на стойност 2,4 милиарда долара, стартиран от британско-австралийската минна компания в долината Ядар, проправяйки пътя за неговото съживяване.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 7 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: