Отидете към основна версия

11 875 223

Украйна: Пратихме на дъното на Черно море руската подводница "Ростов на Дон"

  • подводница-
  • ростов на дон

„Ростов на Дон“ беше повреден от ракетна атака през септември 2023 г. и оттогава е в ремонт и тестове в Севастополския залив

Украинският генерален щаб съобщи в събота, че украинските въоръжени сили са потопили с ракетен удар руската подводница "Ростов на Дон", която е била на ремонт в Севастопол.

„Вследствие на удара лодката е потънала на място“, казват от Генералния щаб, цитирани от руската служба на Би Би Си.

Украинските военни не уточняват кога точно се е случило това, но последният ракетен удар по Севастопол, според съобщения от двете страни, е бил нанесен през нощта на 2 август.

Тогава руският губернатор на този град съобщи само за свалени ракети и техните отломки, паднали на различни места в Севастопол.

Украинският генерален щаб припомня, че „Ростов на Дон“ беше повреден от ракетна атака през септември 2023 г. и оттогава е в ремонт и тестове в Севастополския залив.

Украинският телеграм канал "Кримски вятър" пояснява, че подводницата е била разположена в корабостроителницата на кораборемонтния завод в Килимския залив на Севастопол.

„Ростов на Дон“ е нова (спусната на вода през 2014 г.) дизелова подводница, способна да носи по-специално четири крилати ракети „Калибър“.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили също твърди, че украинските ракетни сили са „значително повредили“ четири пускови установки на зенитно-ракетната система С-400 „Триумф“, разположена в Крим. Това, според съобщение на Генералния щаб, е станало вчера, 2 август.

Руските военни не казаха нищо за подводницата или системата за противовъздушна отбрана "Триумф".

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 179 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: