Отидете към основна версия

2 004 40

Германия трябва да промени радикално миграционната си политика

  • маркус зьодер-
  • германия-
  • мигранти-
  • политика-
  • промяна

Зьодер: Проблемът с миграцията в момента става непреодолим

Снимка: ЕРА/БГНЕС

На фона на нарастващите случаи на нападения с нож министър-председателят на германската федерална провинция Бавария, председател на опозиционната партия Християнсоциален съюз (CSU) Маркус Зьодер, призова германското правителство да промени радикално миграционната политика.

"Проблемът с миграцията в момента става непреодолим за Германия. Претоварени сме не само логистично и технически, но и в областта на сигурността и културата. В редица райони на големите германски градове много граждани вече не се чувстват като у дома си“, каза Сьодер в интервю за вестник Welt am Sonntag. Той отбеляза, че е необходим цялостен пакет от мерки, който ефективно ще ограничи нелегалната имиграция и ще облекчи тежестта на федералните провинции и общини.

„Това не може да продължава така. Става дума за основна реформа на законите за предоставяне на убежище, споразумения за репатриране със страните на произход и разширяване на списъка на сигурните държави на произход. Германското правителство засега отказва всичко това“, заяви премиерът на Бавария. Новият пакет от мерки за борба с нелегалната миграция, договорен от германското правителство, според него съдържа правилните подходи, но като цяло все още не отговаря на изискванията.

„Имаме нужда от фундаментални промени в областта на миграцията. Трябва да променим закона за убежището, той вече не е актуален. Трябва да можем да откажем на германската граница всички онези, които очевидно нямат право на закрила, например ако идват от сигурна трета страна“, твърди Зьодер, добавяйки, че трябва да се промени и практиката на депортиране. Политикът изрази съмнение, че германският канцлер Олаф Шолц е сериозно готов да обсъди този въпрос с опозицията.

Решения на коалиция "Светофар". (SPD, Greens, FDP) според него са само първата стъпка, но далеч не са достатъчни. Според него, би било възможно, наред с други неща, да се споразумеят със Сирия и Афганистан за връщането на техните граждани, което би имало голям ефект.

На 29 август германското правителство, на фона на терористичната атака в Солинген, се споразумя за нов пакет от мерки за борба с нелегалната миграция и потенциално опасните ислямисти, както и затягане на правилата за закупуване, съхранение и носене на оръжие. Мерките включват по-специално намаляване на помощта за мигранти, пристигнали в Германия, след като преди това са се регистрирали в други европейски страни, ако последните се съгласят да ги приемат обратно. По-конкретно, според вестник Bild, такива бежанци ще получават само най-необходимото - храна, място за спане, хигиенни принадлежности. Няма да им бъдат предоставени пари в брой или платежна карта.

Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: