Отидете към основна версия

5 082 122

Турция е подала официално заявление за присъединяване към БРИКС

  • турция-
  • брикс-
  • присъединяване

Анкара търси нови партньорства и глобално влияние

Снимкa: БГНЕС

Турция е подала официално заявление за присъединяване към групата на държавите с бързо развиващи се пазарни икономики, известна като БРИКС, съобщава „Блумбърг”, цитирано от Нова телевизия.

Страната цели да увеличи глобалното си влияние и да установи нови международни връзки, извън традиционните си съюзници на Запад, споделят добре осведомени източници.

Източници, които предпочитат да останат анонимни, твърдят, че администрацията на президента Реджеп Ердоган разглежда като приоритет промяната на геополитическия център на тежестта от развитите икономики към развиващите се пазари. Молбата на Турция за присъединяване към БРИКС е била подадена преди няколко месеца, основно заради разочарованието от липсата на напредък в преговорите за членство в ЕС.

Официални източници от Министерството на външните работи на Турция и президентството все още не са коментирали темата.

БРИКС (BRICS) е съкращение, съставено от първите букви на държавите членки - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. В началото на годината към групата се присъединиха Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет. Саудитска Арабия също получи покана, но все още не е станала член.

Възможността за ново разширяване на БРИКС може да бъде обсъдена на срещата на върха в Казан, Русия, която ще се проведе между 22 и 24 октомври.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 59 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: