Отидете към основна версия

958 44

Китай е най-голямото предизвикателство за САЩ, заяви Кърт Кембъл

  • китай-
  • предизвикателство-
  • сащ-
  • кърт кембъл

Вторият дипломат на САЩ призовава Европа за по-твърда позиция спрямо Пекин и повече инвестиции в ключови технологии

Снимка: БГНЕС

Китай представлява най-голямото предизвикателство в историята на САЩ, надминавайки дори Студената война, заяви вчера вторият дипломат на САЩ, Кърт Кембъл. Той призова Европа да прояви по-голяма твърдост спрямо Пекин, съобщава Франс прес, цитирано от БТА.

Кембъл, помощник на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и застъпник на преориентирането на американската външна политика към Азия, подчерта необходимостта от увеличени инвестиции в ключови технологии, предвид китайските постижения.

„Ясно е, че става въпрос за най-голямото предизвикателство в нашата история“, изтъкна той пред Комисията по външни работи на Камарата на представителите на американския Конгрес. „Студената война изглежда бледнее в сравнение с китайското предизвикателство“, добави той.

„Това не е само военен въпрос, а обхваща всички области – от глобалния Юг до технологиите. Трябва да усилим усилията си във всички тези сфери“, подчерта Кембъл.

САЩ обвиняват Китай и в подкрепа на руските военни усилия в Украйна. По въпроса за евентуални санкции срещу китайски предприятия „ще имаме нужда от допълнителна подкрепа“, отбеляза Кембъл, който повдигна този въпрос по време на посещенията си в Европа.

Лин Цзян, говорител на китайското външно министерство, отговори днес, че изявлението на Кембъл „пренебрегва фактите“ и преувеличава „така наречената заплаха, представлявана от Китай, като подтиква към конфронтация между лагерите“.

„САЩ анализират международната ситуация и определят отношенията САЩ-Китай през призмата на стратегическата конкуренция, погрешно смятайки Китай за своето най-голямо предизвикателство“, подчерта Лин Цзян. „Китай призовава САЩ да изоставят манталитета на игра с нулев резултат от времето на Студената война, да спрат разпространението на теорията за така наречената китайска заплаха и да престанат да изкривяват стратегическите намерения на Китай“, добави той.

Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 13 гласа.

Свързани новини