Отидете към основна версия

758 6

Републиканците предложиха временно финансиране за спасяване на работата на федералното правителство

  • сащ-
  • конгрес-
  • финансиране

Конгресът търси решение, Майк Джонсън направи предложение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Камарата на представителите в американския Конгрес – републиканецът Майк Джонсън – предложи в неделя закон за тримесечно временно финансиране на правителството, който не съдържа свързана с миграцията мярка, за която настоява кандидатът за президент на Републиканската партия Доналд Тръмп, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Конгресът търси решение, за да избегне спиране на работата на федералното правителство в края на месеца.

Предложението на Джонсън е представено в писмо до колегите му, разпространено осем дни преди изтичането на 30 септември на настоящото дискреционно финансиране от 1,2 трилиона долара.

Според запознат източник целта на Долната камара е да гласува предложението в сряда. Ако не бъде осигурено финансиране, хиляди федерални служители ще бъдат временно освободени и широк кръг от правителствени дейности ще бъдат прекратени седмици преди президентските избори на 5 ноември.

Предложението, което изключва искането на Тръмп за въвеждане на изискване гражданите да представят доказателство за гражданство, за да гласуват, е в съзвучие с настояването на лидера на демократическото мнозинство в Сената Чък Шумър за удължаване на финансирането за правителството до 20 декември.

„Както историята ни е учила и настоящите анкети потвърждават, спирането на работата на правителството по-малко от 40 дни преди съдбоносни избори би било акт на политическа безотговорност“, се казва в писмото на Джонсън.

Камарата на представителите, която в която републиканците имат малко мнозинство от 220 срещу 211 гласа, в сряда отхвърли предишното предложение на Джонсън за шестмесечно удължаване на финансирането заедно с мярката за регистрация на гражданството на гласоподавателите. Демократите и защитници на демокрацията определиха предложението като излишно, защото и в момента е незаконно лица, които не са американски граждани, да гласуват на федерални избори.

Конгресът е изправен пред още по-решаващ краен срок на 1 януари, докогато членовете му трябва да вдигнат тавана на държавния дълг или да рискуват дефолт по федерален правителствен дълг от 35 трилиона долара.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини