Отидете към основна версия

911 34

Марк Рюте официално пое поста генерален секретар на НАТО от Йенс Столтенберг

  • марк рюте-
  • йенс столтенберг-
  • нато-
  • генерален секретар

Новото ръководство се ангажира с подкрепа за Украйна и стабилност на алианса

Снимка: БГНЕС

В централата на НАТО в Брюксел започна официалното предаване на ръководството на алианса от досегашния генерален секретар Йенс Столтенберг на неговия приемник Марк Рюте, цитирано от БТА.

„Напускам алианса със смесени чувства, но имам чудесен наследник на поста“, заяви Столтенберг пред журналисти. Той отбеляза, че е трудно да се напусне организация, на която е служил в продължение на 10 години, и че работата ще му липсва, но подчерта, че заедно с колегите си са постигнали много. Столтенберг изтъкна, че Рюте има отлични умения в постигането на съгласие – качество, което е важно за новата му длъжност.

„Нямам търпение да започна работа“, каза Марк Рюте. Той посочи, че НАТО днес е по-силна и по-голяма, основно благодарение на Столтенберг, и добави: „Ще направя всичко по силите си НАТО да остане здрава като скала“.

Новият генерален секретар подчерта важността на подкрепата за Украйна, като заяви, че основната задача на алианса остава защитата на гражданите и ценностите на държавите членки. Рюте определи подкрепата за Украйна като най-важен приоритет, заедно с увеличаването на разходите за отбрана и разширяването на партньорствата, включително с държави от Далечния изток.

На въпрос относно бъдещата му работа на фона на предстоящите президентски избори в САЩ, Рюте отговори, че познава добре и двамата основни кандидати и ще работи с всеки от тях.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: