Отидете към основна версия

538 1

Най-малко 215 са вече жертвите на урагана "Хелън" в САЩ ВИДЕО

  • сащ-
  • ураган-
  • загинали

Не е ясно още колко души са изчезнали или са в неизвестност

Снимка: YouTube

Броят на жертвите от урагана "Хелън" в югоизточната част на САЩ нарасна снощи до най-малко 215 души, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че спасителните екипи и доброволците, които се сблъскват на всяка крачка с препятствия в отдалечените планини на американския щат Северна Каролина, се придвижват с канута по пълноводните реки и използват коне за преминаване покрай калните свлачища в опит по-бързо да достигнат до хората, откъснати или изчезнали след преминаването на урагана.

Седмица след като бурята връхлетя най-напред крайбрежието на Мексиканския залив в щата Флорида продължава издирването на хора, които все още не са открити на местата, където телефонните услуги и електрозахранването бяха прекъснати. Молби за помощ идват от местни жители, на които им липсват лекарства или се нуждаят от гориво за генераторите си.

Не е ясно още колко души са изчезнали или са в неизвестност. Вчера бяха открити още жертви, което превърна "Хелън" в най-смъртоносния ураган, връхлетял континенталната част на САЩ след урагана "Катрина" през 2005 година.

Приблизително половината от жертвите са в щата Северна Каролина, а десетки други са загинали в щатите Южна Каролина и Джорджия.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви снощи, че отпускането на допълнителен пакет от помощи за хората, засегнати от урагана "Хелън", не може да чака до края на изборите на 5 ноември, предаде Ройтерс. "Хората се нуждаят от помощ сега", каза Байдън.

Конгресът на САЩ няма да се събере отново преди изборите на 5 ноември, отбелязва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.

Свързани новини