Отидете към основна версия

910 15

Само за ден: Близо 500 мигранти стигнаха Великобритания с лодки през Ламанша

  • мигранти-
  • ламанш-
  • великобритания

Те преминали на Острова с девет лодки

Снимка: YouTube

Близо 500 мигранти с девет лодки са достигнали Великобритания само за един ден през Ламанша, предаде ДПА, цитирана от БТА, като се позова на данни на британското министерство на вътрешните работи.

Според информацията на вътрешното ведомство само в рамките на вчерашния ден общо с девет лодки на британските брегове през Ламанша са пристигнали 471 незаконни мигранти. Ден преди това, в петък, с две лодки там пристигнаха 142 незаконни мигранти.

С това от началото на годината през Ламанша са преминали общо 27 225 незаконни мигранти, което е с около 5 процента повече спрямо същия период на миналата година, но е с 25 процента по-малко спрямо същия период през 2022 г.

На 5 октомври четирима мигранти загинаха, в това число и двугодишно момче при опит за прекосяване на Ламанша с две големи лодки. В същия ден със 17 лодки във Великобритания през Ламанша пристигнаха общо 973 мигранти, което е най-голямата бройка в рамките на един ден през настоящата година.

Британското вътрешно министерство се зарече да положи усилия, за да разбие бизнес модела на трафикантите, които излагат живота на мигрантите на риск при прекосяването на Ламанша. Вътрешното ведомство увери, че всички отговорни за това лица ще бъдат изправени пред съда.

/ПГ/

Източник: www.bta.bg

Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: