Отидете към основна версия

789 22

ЕК ще предложи ново законодателство за увеличаване на депортациите на незаконни мигранти

  • европейска комисия-
  • депортации-
  • незаконни мигранти

Урсула фон дер Лайен: Необходима е нова правна рамка за подобряване на процеса на връщане на мигранти

Снимка: БГНЕС

Европейската комисия ще предложи ново законодателство за увеличаване на депортациите на незаконни мигранти, обяви председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен в писмо до ЕС, съобщава "Франс прес", цитирано от News.bg.

"Комисията ще представи ново предложение за законодателство, което ще определи ясни задължения за сътрудничество за връщаните лица и ефективно ще рационализира процеса на връщане," написа тя в отговор на искания от няколко държави членки на ЕС.

"Ние обаче ще се нуждаем от нова правна рамка, за да засилим капацитета си за действие," добавя Фон дер Лайен в писмото, изпратено до страните членки на ЕС преди европейската среща на върха в Брюксел в четвъртък и петък, част от която ще бъде посветена на миграцията.

Според нея ЕС трябва "да изгради ниво на хармонизация и доверие", за да улесни депортирането на нелегални мигранти, така че всяка страна членка да признае решенията, взети от другите. Това ще гарантира, че "мигрантите, за които има решение за връщане в една страна, не могат да използват пукнатини в системата, за да избегнат връщане другаде."

Приблизително 20% от заповедите за експулсиране, издадени на нелегални мигранти, се изпълняват, отчете Фон дер Лайен и обеща по-добро сътрудничество с трети страни при приемането на експулсирани мигранти, отчасти чрез по-твърда позиция по визовата политика. "Привеждането в съответствие на визовата политика се оказа важен инструмент за управление на незаконните движения към ЕС," отбеляза тя.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: