Отидете към основна версия

646 20

Германия открива нов военноморски тактически щаб на Балтийско море за укрепване на НАТО

  • германия-
  • балтийско море-
  • нато

Министърът на отбраната Борис Писториус ще открие обекта в Рощок, за да координира дейностите на съюзниците в региона

Снимка: БГНЕС

Германия планира да открие нов военноморски тактически щаб на Балтийско море, целящ засилването на отбранителната готовност на НАТО в региона, съобщи днес министерството на отбраната на федералната република, цитирано от ДПА и БТА.

Ведомството обяви, че следващия понеделник германският министър на отбраната Борис Писториус официално ще открие военния обект в балтийския пристанищен град Рощок. Германия притежава най-големия флот в Балтийско море сред страните членки на НАТО.

Според министерството новият щаб на командването на балтийската оперативна група ще координира военноморските дейности за всички съюзници в НАТО, разположени край Балтийско море, и ще наблюдава ситуацията във водите му. Балтийско море е важен логистичен маршрут за НАТО и е от ключово икономическо значение за съседните съюзни държави.

НАТО също така предупреди за систематичен шпионаж на инфраструктурата и други потенциални заплахи в региона, произтичащи от Русия, която има пристанища на Балтийско море край Санкт Петербург и в Калининградска област. Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. засили страховете за възможна руска агресия.

През 2017 г. НАТО реши да адаптира своята командна структура и да създаде постоянен военноморски щаб на най-високо тактическо ниво. Щабът планира операции и военни учения и командва военноморските сили както в мирно време, така и при кризи и война.

Според министерството командването на оперативната група в Рощок ще се ръководи от германски адмирал, докато заместник-командирът първоначално ще бъде полски адмирал, а началник-щабът – шведски щабен офицер.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 10 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: