15 Октомври, 2024 14:36 616 20

Германия открива нов военноморски тактически щаб на Балтийско море за укрепване на НАТО

  • германия-
  • балтийско море-
  • нато

Министърът на отбраната Борис Писториус ще открие обекта в Рощок, за да координира дейностите на съюзниците в региона

Германия открива нов военноморски тактически щаб на Балтийско море за укрепване на НАТО - 1
Снимка: БГНЕС

Германия планира да открие нов военноморски тактически щаб на Балтийско море, целящ засилването на отбранителната готовност на НАТО в региона, съобщи днес министерството на отбраната на федералната република, цитирано от ДПА и БТА.

Ведомството обяви, че следващия понеделник германският министър на отбраната Борис Писториус официално ще открие военния обект в балтийския пристанищен град Рощок. Германия притежава най-големия флот в Балтийско море сред страните членки на НАТО.

Според министерството новият щаб на командването на балтийската оперативна група ще координира военноморските дейности за всички съюзници в НАТО, разположени край Балтийско море, и ще наблюдава ситуацията във водите му. Балтийско море е важен логистичен маршрут за НАТО и е от ключово икономическо значение за съседните съюзни държави.

НАТО също така предупреди за систематичен шпионаж на инфраструктурата и други потенциални заплахи в региона, произтичащи от Русия, която има пристанища на Балтийско море край Санкт Петербург и в Калининградска област. Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. засили страховете за възможна руска агресия.

През 2017 г. НАТО реши да адаптира своята командна структура и да създаде постоянен военноморски щаб на най-високо тактическо ниво. Щабът планира операции и военни учения и командва военноморските сили както в мирно време, така и при кризи и война.

Според министерството командването на оперативната група в Рощок ще се ръководи от германски адмирал, докато заместник-командирът първоначално ще бъде полски адмирал, а началник-щабът – шведски щабен офицер.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гробар

    2 7 Отговор
    когато козлодуйския паразит пукяса съседите ще разберат по вyнята. Ще разбият врата с екипите от гражданска защита, а вътре ще го намерят надут, накацан от буболечки, ако е стоял по дълго и с чepвеи. Търбуха му ще се е спукал от трупните газове и ще тече гнойна течност. Тургат го в гумен чувал и в служебния гроп!
  • 2 въпросче

    6 3 Отговор
    Германия планира да открие нов военноморски тактически щаб на Балтийско море,или открива такъв?Кое е вярното?
  • 3 сащ и периферия за защита

    6 3 Отговор
    Още един бушон на нато.
  • 4 Последния Софиянец

    10 5 Отговор
    Край Курск е унищожена немска бригада.

    Коментиран от #11

  • 5 М3 голд

    5 2 Отговор
    Началниците в Германия, на Сорос хората, трябва да си ходят. Да идват нови хора. Да игнорират Урсула и санкциите. Да възстановят икономическите контакти с Русия, по здравата тръба да потече евтин газ. Също изкуствени торове метали. Да живне народът немски. Това е по важно от командни центрове, бази и глупости.
  • 6 ТаУмВзе

    4 1 Отговор
    Краварчето мести гемии от 60та годинка, до пациента от Капилуцацията 1945! Нема таква ПАРОДИЯ ЕЙ!
  • 7 Еми чудесно,

    2 0 Отговор
    тъкмо ще хвръкне във въздуха целия щаб барабар с щабните натовски мишоци,Искандерите такива цели обичат да утилизират тотално .
  • 8 ъхъ да

    3 0 Отговор
    Много вожд, малко индианец, а източния фронт и Курската перемога си сакат германците. Да стягат няколко бригади с кашик и да ги пращат.
  • 9 Вейдър

    3 0 Отговор
    Ами няма ли да строят и Бисмарк 2? Че последният е на дъното вече около 80 години!
  • 10 Гошо

    0 0 Отговор
    Още едно военно министерство да отворят,само щаб звучи несериозно ,а и няколко социологични института към него
  • 11 Да както и

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    един Макс про,с американски екипаж,доказано от оцелелите документи на екипажа съхранени в негорима чанта,защото екипажа е опечен.Воняло е на краварско печено и то от 8 броя. Тия и в чували немоят да ги съберат.
  • 12 Никой

    5 0 Отговор
    нормален човек, инжинер, лекар, музикант , учител не се интересува и не иска война. Само военните и алчните политици искат да насаждат омраза между хората , за да печелят от това.

    Коментиран от #18

  • 13 Невероятна простотия

    2 0 Отговор
    (военнен обект в балтийския пристанищен град Рощок).....

    Коментиран от #17

  • 14 Айде бе,

    2 0 Отговор
    Пеесе годин все се укрепвате, че СССР/Русия ще ви напада, самите вие всяка година нападате някой и продължавате с наглата си демагогия.
    Наглосаксонските измамници трябва да отидат на боклука на историята!
  • 15 ...

    0 0 Отговор
    в Констанца след 2 години
  • 16 Ами дайте

    1 0 Отговор
    и Слънчев Бряг да го направим една база а?
  • 17 Мишо

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Невероятна простотия":

    Сън сънува мириканско говедо.
  • 18 Град Козлодуй

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Никой":

    Вярно а Гробар е Последния Софиянец
  • 19 Фелдмаршал сър Гутрие

    0 3 Отговор
    Пак ще има потънали руски крайцери
  • 20 Чудо

    1 0 Отговор
    гУлему..... чудо на стабилността
Новини по държави: