Отидете към основна версия

571 16

Изборите за Европейски парламент устояха на вълните от дезинформация

  • европейски парламент-
  • дезинформация-
  • избори

Въпреки кампаниите за чуждестранна намеса и изкуствения интелект, големи инциденти не нарушиха процеса, отчете ЕК

Снимка: БГНЕС

Въпреки вълните от фалшиви новини и кампаниите за чуждестранна намеса, изборите за Европейски парламент се оказаха устойчиви на заплахите от дезинформация, отбелязва изданието Политико, цитирано от БТА.

Европейският център за наблюдение на цифрови медии (EDMO) регистрира най-високото ниво на дезинформация, свързана с Европейския съюз, в онлайн платформите през май – месец преди европейците да се отправят към избирателните секции, според оценка, изготвена от Европейската комисия и видяна от Политико.

Въпреки тази вълна от съмнителна активност, тя не доведе до "голям инцидент, който да наруши изборите", заяви заместник-председателката на Европейската комисия Вера Йоурова в Люксембург преди заседанието на Съвета по общи въпроси.

Йоурова ще представи резултатите от обиколката си през пролетта, когато посети дузина държави от ЕС, за да повиши осведомеността за манипулиране на избори от нелоялни участници, като се срещна с длъжностни лица, регулаторни органи и експерти.

В началото на изборната година се появиха опасения, че изкуственият интелект – по-конкретно манипулативни фалшиви новини – може да дестабилизира процеса. Тези страхове не се оправдаха и технологията не е била използвана "в голяма степен", се казва в анализа на ЕС, въпреки някои случаи на използване на съдържание, генерирано от изкуствен интелект, от партии като френската "Национален сбор" и "Лига" в Италия.

Оценката на Европейската комисия, наречена "моментна снимка" от Йоурова, ще помогне за идентифициране на недостатъците и ще даде "представа за тактиките, техниките и развиващите се рискове", за да се използва като пример при бъдещи избори за справяне с подобни заплахи, подчерта тя.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.

Свързани новини