Отидете към основна версия

893 55

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте: Два процента от БВП за отбрана няма да са достатъчни

  • генералния секретар-
  • нато-
  • марк рюте

Рюте призовава за по-големи инвестиции в отбраната на фона на потенциални заплахи от Русия до 2030 г.

Снимка: БГНЕС

Генералният секретар на НАТО Марк Рюте заяви днес, че осигуряването на два процента от БВП за отбрана в страните от алианса няма да бъде достатъчно. Той направи това изявление по време на брифинг след среща с латвийския премиер Евика Силиня в Брюксел, цитирано от БТА.

По повод прогнозите, че до 2030 г. Русия може да нападне страна от НАТО, Рюте увери, че алиансът е подготвен да отвърне на всяка заплаха. „Инвестираме повече в нашата отбрана и ще защитим всяка педя от територията на НАТО. Ще направим всичко необходимо за това,“ подчерта той.

Рюте отбеляза, че Русия постига ограничен напредък на фронта в Източна Украйна, но с висока цена. Той подчерта необходимостта съюзниците да продължат подкрепата си за Киев, за да може, когато украинският президент Володимир Зеленски и неговият екип преценят, че е време за преговори с Русия, да заемат силна позиция и да „доминират в разговорите“.

Според Рюте, НАТО не може да позволи плановете на руския президент Владимир Путин за Украйна да се осъществят, тъй като светът не може да се върне към ерата на колонизацията.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 21 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: