Отидете към основна версия

2 749 8

US: Кремъл да не се меси в Украйна

  • украйна-
  • русия-
  • сащ

Москва призова украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война

Снимка: АП/БТА

САЩ са изказали „голямо безпокойство“ около ескалацията на напрежението в източна Украйна, където проруски демонстранти превзеха правителствени сгради в три гради, съобщава Би Би Си.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери е предупредил в телефонен разговор руския си колега Сергей Лавров, че всички руски усилия за дестабилизиране ще доведат до ответни мерки.

Двамата дипломати са обсъдили възможността за

преки преговори в рамките на следващите 10 дни.

Вашингтон много внимателно следи събитията в Източна Украйна. Джон Кери е настоял Русия публично да се разграничи от сепаратистките действия в Украйна.

Двамата дипломати са обсъдили възможностите да се окаже помощ на Киев за преодоляване на политическата криза. Руският външен министър е потвърдил желанието на страната си в Украйна да бъде направена конституционна реформа и тя да стане федерация, както и да остане извън военно-политическите блокове. Москва иска регионите да получат повече права и реални лостове за самоопределяне. Сергей Лавров посочи, че „внимателно следи“ за случващото в проруските региони Донецк, Лавров и Харков.

Властите в Киев се страхуват, че предложението на Кремъл е насочено към единството на страната и е стъпка за подготовка за отделяне на нови региони.

Позицията на Държавния департамент на САЩ по тези искания на Русия не е ясно. Другата седмица обаче САЩ изпращат изтребители

Ф16 за съвместни учения с румънските военновъздушни сили,

като самолетите се очаква да останат в региона за неопределено време.

Правителството в Киев изпрати силите за сигурност в Донек, Луганск и Харков след като правителствени учреждения бяха завзети от прориски демонстранти. В понеделник в Донецк дори беше обявена народна република и бяха издигнати призиви за свикване на референдум по примера на Крим от 11 май. Часове по-късно и в Харков беше обявена народна република. В отговор силите на реда използваха сила, за да разпръснат протестиращите и да освободят окупираните сгради. При спецакцията са били задържани най-малко 70 души. Данните за ранени са противоречиви.

Москва призова украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война, заяви от руското външно министерство.

Допитването в Крим от 16 март доведе до неговата анексия от Русия. Украйна и Западът определиха този ход на Кремъл като незаконен и в противоречие с международното право.

Москва е разположила стотици войници

по общата си граница с Киев, но отрича, че готви инвазия. Все пак Русия нееднократно заявява, че е готова да защитава правата на етническите руснаци в страната.

В отговор депутатът Николай Рудковски внесе в парламента – Върховната Рада проект за указ за обявяване на извънредно положение в Донецка, Луганска и Харковска област. Заради протестите временният президент Олександър Турчинов отмени официалното си посещение в Литва и свика спешно заседание на силовите министри. Говорителят му каза, че той лично ще поеме контрола върху справянето с протестите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: