Last news in Fakti

5 Април, 2014 18:57 1 349 2

Украйна иска приемлива цена на руския газ

  • украйна-
  • газ-
  • цена-
  • приемлива
Украйна иска приемлива цена на руския газ - 1
Снимка: АП/БТА
Украйна смята за неприемлива цената на руския газ от 485 долара за хиляда кубични метра и е готова да го купува на цена 286 долара. Това заяви премиерът на страната Арсений Яценюк по време на откриването на днешното заседание на правителството, предаде агенция УНИАН.
 
„Директорът на „Нафтогаз” беше на преговори в Москва. вчера ние ясно и официално заявихме нашата позиция – Украйна е готова да продължи да купува природен газ на цената, на която е от началото на годината – 286 долара. Това е приемлива балансирана и пазарна цена”, посочи Яценюк. 
 
От своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел заплаши Русия с нови, този път икономически санкции, в случай на ново посегателство срещу териториалната цялост на Украйна.
 
„Ако отново се посегне върху териториалната цялост на Украйна, ние трябва да прибегнем до икономически санкции”, заяви Меркел на конгреса на Християн-демократическия съюз в Берлин, цитирана от Франс прес.
Вдигането на цената от 1 април означава удар по химическите предприятия, металургичните предприятия и по хората в Украйна, предупреди той.
 
В момента за Украйна е изгодно да купува европейски газ, тъй като горивото "ще бъде със 100-150 долара по-евтино от руското", заяви пред министрите Яценюк.
 
Той добави, че е изпратил запитвания до европейски и американски партньори на Киев и по различни данни Украйна от технологическо гледище може да получава близо 20 милиарда куб. метра природен газ по реверсивни маршрути от страни членки на ЕС. Премиерът припомни сключения по-рано от Киев с европейски партньори меморандум за модернизация на украинската газотранспортна система.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ярослав станчев

    9 0 Отговор
    Ами щом Украйна смята за неприемлива цената на руския газ от 485 долара за хиляда кубични метра да не го купува.Да си купуват газ от Европа или от братята си хамериканци.
    Усещат май,че ги чака евро-американски глад от едната страна и дебел руски ...... меч от другата и започнаха да се паникьосват.
  • 2 бай тошо

    9 0 Отговор
    за тях трябва да е малко по скъпо даже,след всички глупости които направиха.......малко им е
Новини по държави: