Last news in Fakti

5 Април, 2014 13:35 2 255 2

Бойко Ноев прогнозира трудно бъдеще за Украйна

  • украйна-
  • трудно бъдеще-
  • бойко ноев

В Европа и САЩ работеше фабрика на илюзиите, че Русия изповядва европейските ценности, смята бившият министър на отбраната

Бойко Ноев прогнозира трудно бъдеще за Украйна - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ставащото в Украйна се свежда до това, че Русия отказа на една голяма част от украинския народ правото на избор да се присъедини към европейското семейство. Оттам тръгнаха нещата и оттам ескалираха.

Ако България и други държави, които бяха част от съветския лагер – Вършавския договор и СИВ, не беше се присъединила към НАТО и ЕС, тя щеше да бъде много уязвима и аз не изключвам върху нашето право на избор да беше въздействано в днешни условия така, както се въздейства върху Украйна.

Това каза за предаването „Събота 150“ по БНР Бойко Ноев – бивш посланик на България в Белгия и Люксембург и бивш министър на отбраната. Той коментира, че не е имало как НАТО да не реагира на анексирането на Крим, но не вярва, че обещанията на Русия да изтегли армията си от границата с Украйна са  постоянни. Според Ноев, станалото в Крим ще разруши мита, че Русия изповядва същите ценности като европейските страни, битувал в края на 90-те и началото на века:

В Европа и бих казал и от САЩ беше заработила една фабрика на илюзиите и хората смятаха, вярваха, че Русия може да стане една наистина демократична страна и да започне да изповядва като държавно ръководство, не като народ разбира се, онези ценности, онези принципи, които изповядват всички нормални европейски страни. Тази фабрика на илюзиите работеше доста интензивно и доведе до това, че се създадоха редица форми на сътрудничество, разбира се и с НАТО. Беше създаден съвета Русия-НАТО. Русия беше приета по някакъв начин с един особен статут във военните органи на НАТО. Но днес на тази фабрика на илюзиите ще се сложи край. Фабриката на илюзиите не е само в рамките на НАТО и Европейския съюз. Тази фабрика на илюзиите е и участието на Шрьодер в Управителния съвет на Газпром. Тази фабрика на илюзиите с отваряне на английските и западни капиталови пазари за руските олигарси и техните пари, които всъщност те са откраднали от руския народ. Част от тази фабрика на илюзиите са и военните кораби, които Франция строи за Русия.

Положителното за страната ни е, че ресурсите за отбрана на НАТО ще бъдат изразходвани по-ефективно, смята Ноев: 

Не е тайна, че до Украинската криза НАТО нямаше планове за защита на България, на Румъния, на прибалтийските страни. Имаше старите планове за защита на старите членове и някакви скици за Полша и Прибалтика. Защо нямаше такива планове? Защото работеше фабриката на илюзиите и някои от големите европейски страни-членки на НАТО категорично отказваха да дадат полтическа задача на върховния главнокомандващ, тогава Ставридис, "за да не се дразни Русия“. Аз лично много се надявам този период вече да е отживян. Това, което чувам, е, че НАТО най-после ще започне да работи по този въпрос.  Отсъствието на такива планове означаваше много повече ресурси и много по-голяма неопределеност при военното планиране на нашата страна, означава и по-неефективно използване на средствата.

Ноев е убеден, че Украйна няма да стане член на НАТО, а Русия ще направи всичко възможно страната да не стане и член на ЕС. Той прогнозира трудно бъдеще за Украйна.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Stone Kold

    10 0 Отговор
    стига сте дрънкали с тва нато и ес и сащ..аз пък ако стана власт имащ тук всеки който е против Русия ще бъде обесен..хората няма да има т зна4ение а вси4ки приходи ще отиват за въоражаване и превъоражаване и до тогава докъто сащ и съюзниците й бъдат унищожени 4ак след това може населението тук да живее в благоденствие...важно е да се отбележи 4е пе4елившия от тоталаната война срещу сащ е Русия и е много важно да проявим здрав разун и от сега да бъдем съюзници с Путин
  • 2 Taff Shitt

    9 0 Отговор
    Мдам, гейропа и пиндостанленд се заблуждаваха, че Велика Русия изповядва техните "ценности" - гей-паради, педофилия, кръвосмешение, забрани за коледните украси, нео-колониализъм, радикален ислямизъм и т.н. На практика се оказва съвсем друго - Русия е последният бастион на православието и християнските ценности.