Отидете към основна версия

571 0

Подкрепа за околната среда обещават над 600 кандидат-депутати за ЕП

  • околна среда-
  • партии-
  • еп-
  • подкрепя-
  • евроизбори

До момента приоритетите за опазване на околната среда са подкрепили 14 български политици

Броени дни преди изборите за Европейски парламент повече от 600 кандидата от всички 28 държави-членки на ЕС поеха ангажимент към опазването на околната среда. Те се включиха в кампанията за опазване на природата на WWF.

Кандидатите, представители на зелени партии и членове на Европейските Зелени, са най-активни, представлявайки една трета от всички участници.

Българските кандидати на Европейски избори 2014 също се включиха в кампанията на природозащитната организация. До момента приоритетите за опазване на околната среда са подкрепили 14 политици от 6 партии.

Най-активни и сред българските кандидати са представителите на зелени партии, който дадоха своите обещания за околната среда и ресурсно-ориентирана икономика.

Чрез онлайн платформата на WWF кандидат-депутатите посочват кои от следните 9 приоритета желаят да подкрепят, в случай че те или колегите им станат част от  Европейския парламент през следващите 5 години:

- Справяне с промените в климата;
- Пренасочване към ресурсно-ефективна икономика;
- Спиране на загубата на дива природа;
- Насърчаване на по-устойчива и здравословна консумация;
- Защита на околната среда за благоденствието на хората;
- Подсигуряване на чиста и здравословна вода;
- Спиране на нелегалния дърводобив и на търговията с диви животни;
- Осигуряване на устойчиво земеделие;
- Възстановяване на рибните запаси.

Резултатите от кампанията до момента показват, че подкрепа за справяне с проблемите на околната изразяват всички политически групи. Зелените кандидати са били най-активни, представляващи една трета от всички участници.

Представителите на лявото и център-лявото крило от политическите партии съставляват съответно 15 и 13% от общия брой кандидати в кампанията. Десните и дясноцентриските партии, изразили ангажимент към околната среда, са най-малко – едва 13%. Близо 24% от всички политици, участвали в кампанията, са представители на политически сили, които досега не са разполагали с места в Европейския парламент или не са част от европейска политическа група.

От отделните държави рекордьор е Италия с над 130 кандидати, изразили ангажимент към околната среда. На следващите места се подреждат Германия и Финландия с повече от 50 участници от всяка страна.
"Резултатите от кампанията показват, че има кандидати от цяла Европа, които искат да се защитят околната среда и общественото здраве, като същевременно се създават нови работни места и по-силна икономика.

Надяваме се, че европейските гласоподаватели вземат предвид тези списъци преди да направят своя избор. Като цяло, 80% от националните закони за околната среда се решава в Брюксел. Така политиците, които ще бъдат избрани тази седмица, ще имат правомощия да вземат решения по отношение на много теми, които влияят на нашето ежедневие – въздуха, който дишаме, водата, която пием, храната, която ядем", заяви Тони Лонг, директор на Европейския офис на WWF в Брюксел.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: