Отидете към основна версия

2 291 17

Във ВМА почетоха загиналите в борбата с коронавируса медици

  • вма-
  • медици-
  • загинали-
  • почит

Починалите медицински лица от началото на епидемията са над 120

Снимка: БГНЕС

На официална церемония в двора на ВМА беше отдадена почит към всички медицински лица, загинали по време на спасяване на човешки животи. За втора година Денят на спасението мина под знака на COVID-19. Над 120 са медиците, загубили живота си след среща с коронавируса.

От ВМА обясниха, че вече са в очакване на четвъртата вълна, а местата в COVID отделенията се запълват. Броят на хоспитализираните с COVID-19 в отделенията на ВМА расте. Расте и броят на прегледите на пациенти с коронавирус.

“Почти сме запълнили на това ниво на заболеваемост нашия капацитет”, заяви полк. доц. Димо Димов.

Вече са в готовност за преструктуриране на болничната база. „Разбира се, ние спазваме националния пандемичен план, който бе приет, в зависимост от нивата на заболеваемост разкриваме съответните легла или преструктурираме наши отделения”, подчерта доц. Димов.

Положителна тенденция обаче очакват във ваксинационен център на ВМА. „Може би сега ще се увеличат след завръщането на хората от отпуските отново, тъй като наистина, когато и приближава повишената заболеваемост или вълна, която очакваме, може би ще се преосмисли от много хора това решение за ваксинация”, посочи той.

Надеждите на лекарите са по-голямата част от хората да поискат да се ваксинират. На това се надява и доктор Дафина Антонова, която вече се е срещнала с вируса. 29-годишният специлизант в очната клиника на ВМА прекарва почти половин година като доброволец в COVID отделенията в болницата.

“Колегите инфекционисти действително седяха по една седмица в COVID зоните и изобщо не се прибираха и това беше изключително голямо натоварване и психически и физически”, заяви д-р Дафина Антонова, лекар- специализант в „Очна клиника” на ВМА.

Влиза в COVID секторите още от самото начало на пандемията и признава, че най-големият страх е бил от неизвестното. “Имаше притеснение, но над мен надделя желанието да помогна на колегите”, категорична е д-р Антонова.

Медиците вече са в готовност да посрещнат поредната вълна. Но не забравят и тези, които са загубили битката именно докато са били на първа линия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.

Свързани новини