Last news in Fakti

14 Август, 2021 06:33 2 268 17

Във ВМА почетоха загиналите в борбата с коронавируса медици

  • вма-
  • медици-
  • загинали-
  • почит

Починалите медицински лица от началото на епидемията са над 120

Във ВМА почетоха загиналите в борбата с коронавируса медици - 1
Снимка: БГНЕС

На официална церемония в двора на ВМА беше отдадена почит към всички медицински лица, загинали по време на спасяване на човешки животи. За втора година Денят на спасението мина под знака на COVID-19. Над 120 са медиците, загубили живота си след среща с коронавируса.

От ВМА обясниха, че вече са в очакване на четвъртата вълна, а местата в COVID отделенията се запълват. Броят на хоспитализираните с COVID-19 в отделенията на ВМА расте. Расте и броят на прегледите на пациенти с коронавирус.

“Почти сме запълнили на това ниво на заболеваемост нашия капацитет”, заяви полк. доц. Димо Димов.

Вече са в готовност за преструктуриране на болничната база. „Разбира се, ние спазваме националния пандемичен план, който бе приет, в зависимост от нивата на заболеваемост разкриваме съответните легла или преструктурираме наши отделения”, подчерта доц. Димов.

Положителна тенденция обаче очакват във ваксинационен център на ВМА. „Може би сега ще се увеличат след завръщането на хората от отпуските отново, тъй като наистина, когато и приближава повишената заболеваемост или вълна, която очакваме, може би ще се преосмисли от много хора това решение за ваксинация”, посочи той.

Надеждите на лекарите са по-голямата част от хората да поискат да се ваксинират. На това се надява и доктор Дафина Антонова, която вече се е срещнала с вируса. 29-годишният специлизант в очната клиника на ВМА прекарва почти половин година като доброволец в COVID отделенията в болницата.

“Колегите инфекционисти действително седяха по една седмица в COVID зоните и изобщо не се прибираха и това беше изключително голямо натоварване и психически и физически”, заяви д-р Дафина Антонова, лекар- специализант в „Очна клиника” на ВМА.

Влиза в COVID секторите още от самото начало на пандемията и признава, че най-големият страх е бил от неизвестното. “Имаше притеснение, но над мен надделя желанието да помогна на колегите”, категорична е д-р Антонова.

Медиците вече са в готовност да посрещнат поредната вълна. Но не забравят и тези, които са загубили битката именно докато са били на първа линия.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОТарАК

    1 3 Отговор
    ако има проблем с черната кутия-пишете ТУК/после ще ви дам кординати ,в Русия имам приятели
  • 2 ВМА

    17 0 Отговор
    ВМА Е ПРОБИТА ТЕНДЖАРА !!!
    ТАМ МУТКО СИ ПРАВИ КАКВОТО СИ ИСКА !
    ТАМ СПЕШНОТОТО НЕ Е НА ПЪРВА ЛИНИЯ !
    ТАМ СЕ КРАДАТ МНОГО ПАРИ !
    ТАМ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ ДАНС , ВОЕННА ПРОКУРАТУРА И НАП !!!
  • 3 Рошко

    5 0 Отговор
    120 само в България ли или Европа
  • 4 гадно

    20 0 Отговор
    Нещо ден за починалите по стълбите заразяни пациенти няма ли да има или тях кучета ги яли
  • 5 гост

    12 1 Отговор
    стига лъжи хора не умират от други болести а от ковид а колко хора убиха тези с белите престилки с лъжата пълни болници и защо лъжеха всеки починал да го пишеха ковид двама мой близки починаха в къщи от рак и инсулт без тестове писаха ковид защо лъжеха а знам за още подобни случай на мой познати .СТИГА ЛЪЖИ ЗАТВОР И СЪД ЗА БЯЛАТА МАФИЯ.

    Коментиран от #12

  • 6 Българин

    5 1 Отговор
    Нищо чудно, че в Ковид отделенията масово умираха пациенти с леки придружаващи заболявания като рак и сърдечни проблеми примерно щом са ги лекували доктори като Дафина Антонова, лекар- специализант в „Очна клиника” на ВМА. Какво разбира очен лекар от вируси, онкозаболявания, инфаркти и инсулти, но пък друго си е 1000 лв бонус, нали.
  • 7 Ей лъжци

    7 1 Отговор
    Лежах във ВМА февруари месец, срещу моето отделените беше това за ковида и мога да ви кажа, че персонала им си караше нормални 8 часови смени, никой не е стоят със седмици без да се прибира.

    Коментиран от #9, #11, #16

  • 8 Истината

    4 0 Отговор
    Написано: “Имаше притеснение, но над мен надделя желанието да помогна на колегите”, категорична е д-р Антонова....Да се чете: “Имаше притеснение, но над мен надделя желанието да взема 1 000 лева бонус”, категорична е д-р Антонова.
  • 9 Лъжат

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ей лъжци":

    Нарочно пишат починалите в болницата от Ковид.Знам за такива случаи много.
  • 10 НОВИНИ от 2025 година:

    4 0 Отговор
    2025 година: Днес за пореден ден бяха организирани хиляди протести по целия свят от имунизирани с ваксини против коронавирус под надслов: "Върнете ни ЗДРАВЕТО, върнете ни ЖИВОТА, върнете ни БЛИЗКИТЕ". От Pfeizer, AstraZeneca, Moderna, J&J, EMA, FDA, CDC и Бил Гейтс отказаха коментар.

    Коментиран от #13

  • 11 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    3 1 Отговор

    До коментар #7 от "Ей лъжци":

    Аз зимата по стечение на обстоятелствата влязох в ковидОтделението на Окръжна болница (Св. Анна) на 7-мия етаж. Качваш се с едни разнебитени асансьори от миналия век. Горе никой не носеше маска. Даже отвориха срещу мен вратата към коридора, водещ към стаите на болните и предадоха пратка на един заразен. Това стана на 1-2m разстояние от мен. В съседната стая сестрите и лекарите си правеха банкетче - носеха се коли, фанти, бонбони, тортички и др. подобни.
  • 12 Муфтата

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Вай вай!! Ако я няма " короната" откъде ще крадна!! И Халкидики няма да има!! Вай вай вай!!
  • 13 НОВИНИ ОТ 2026

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "НОВИНИ от 2025 година:":

    2026-а година:

    Днес от СЗО официално дадоха извънредно одобрение за прилагане на новите лекарства срещу пост-ваксинационен синдром. Официално одобрение се очаква да се получи най-рано през 2031, но поради високия брой случаи, и обществения натиск, те ще се предлагат безплатно сега.

    Лекарствата се прилагат венозно, веднъж на 6 месеца. Издаденият сертификат ще позволява пътувания, по-продължителни от 2 часа, и стоене на слънце за повече от 25 минути.

    От България вече са предплатени 10 млн. дози, първата пратка се очаква до месец.
  • 14 ВЪПРОС

    0 0 Отговор
    До 90 почитаха загиналите комунисти, до преди две години загиналите ДЕМОКРАТИ, СЕГА ТИЯ СА НОВИТЕ ПАРТИЗАНИ ЛИ?
  • 15 ФИЛИП ЕЙДЖИ

    0 0 Отговор
    ОТГОВОРНОСТ НОСЯТ НОЩ!!!
  • 16 Хмм

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Ей лъжци":

    Че то има ли ковид?!?
  • 17 КовидманЯк

    1 0 Отговор
    Няма Ковид, всичко е лъжа!