Отидете към основна версия

1 733 17

Русия: "Спутник Лайт" може да се използва като самостоятелна ваксина, а не само като бустер!

  • ваксина-
  • спутник лайт-
  • русия-
  • коронавирус

Според руския здравен министър все още се препоръчва използването на разрешените в страната ваксини срещу коронавирус, включително "Спутник V", за първата имунизация

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руската "Спутник Лайт" може да се използва като самостоятелна ваксина срещу Covid-19, заяви в понеделник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, опровергавайки по този начин твърдения на руския здравен министър от края на миналата седмица, че заради разпространението на Делта варианта на коронавируса ваксината ще се препоръчва само като бустерна доза за тези, които вече са напълно ваксинирани.

По време на работно пътуване до Владимирска област в събота руският здравен министър Михаил Мурашко отбеляза, че "Спутник Лайт" би трябвало да се използва само за реваксинация (като бустрена доза) и че съответните изменения в насоките за ваксинация ще бъдат публикувани по-късно през деня.

"Тъй като вариантът Детла се разпространява, днес определено ще бъдат издадени промени в методическите препоръки за ваксинация и те ще гласят ""Спутник Лайт" да се използва само за реваксинация", посочи тогава Мурашко.

Според руския здравен министър все още се препоръчва използването на разрешените в Русия ваксини срещу коронавирус, включително "Спутник V", за първата ваксинация.

Дмитрий Песков обаче посочи в понеделник, че думите на здравния министър Михаил Мурашко са извадени от контекста и "Спутник Лайт" може да се използва както като обикновена доза за ваксинация срещу Covid-19, така и като бустерна доза.

"Спутник Лайт" се използва и може да се използва както за основна ваксинация, така и за реваксинация. "Тези две ваксини са сертифицирани и се използват както у нас, така и в много страни по света", отбеляза говорителят на Кремъл.

"Това са две различни ваксини, чиято ефективност е напълно доказана и не само у нас, но и в много страни по света. И "Спутник V", и "Спутник Лайт" имат различни нива на ефективност в различните възрастови категории, но този процент на ефективност е висок и той е в много отношения по-висок от тази на чуждестранните ваксини“, обясни прессекретарят на Путин.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини