Last news in Fakti

1 Ноември, 2021 18:27 6 370 47

Молдова клекна! Русия възобнови газовите доставки за бившата съветска република

  • майя санду-
  • русия-
  • газпром-
  • газ-
  • молдова

По силата новия договор Молдова ще плаща за руско синьо гориво през ноември по 450 долара за 1000 кубични метра или два пъти повече, отколкото до изтичането на предишното споразумение

Молдова клекна! Русия възобнови газовите доставки за бившата съветска република - 1
Снимка: shutterstock

Русия възобнови газовите доставки за Молдова, след като държавните компании “Газпром” и “Молдовагаз” подписаха нов петгодишен договор. Старото споразумение изтече в края на септември и през октомври Молдова беше принудена да купува руско синьо гориво по пазарни цени или близо 800 долара за 1000 кубични метра.

В интервю за вестник “Комерсант” президентът на Молдова Майя Санду изрази задоволството си от подписването на новия договор, като го нарече “позитивен прецедент в нашите отношения с Руската федерация”.

„Доволни сме, че този договор беше съгласуван и подписан. Много се надявам, че цените ще се понижат, защото това, което се случи през последните месеци, е някаква аномалия“, каза Санду.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че сключването на договора е резултат от търговски преговори и този резултат може да бъде само взаимно приемлив и взаимноизгоден.

По силата новия договор Молдова ще плаща за руско синьо гориво през ноември по 450 долара за 1000 кубични метра или два пъти повече, отколкото до изтичането на предишното споразумение.

Освен това Москва и Кишинев се договориха за одит и евентуално последващо преструктуриране на молдовския дълг, който според “Газпром” възлиза на 709 милиона долара.

По информация на “Комерсант” цената в новия договор ще се определя по смесена формула - 70% ще зависят от спот котировките на петролните продукти, а 30% - от стойността на синьото гориво на един от големите европейски газови хъбове.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ХАХАХА😂

    11 112 Отговор
    Май Русия е клекнала, след като продава под пазарни цени

    Коментиран от #6, #8, #16, #29, #40, #45

  • 2 Всички Ще Клекнат

    90 8 Отговор
    пред Русия.Никой не а к а прав!
  • 3 Монгола

    92 7 Отговор
    ще клякат иначе ше им се еб... ма.. ката тази зима!
  • 4 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    76 2 Отговор
    В момента пазарната цена е ,около 1000$...Изглежда изгодно за Молдова и няма да мръзнат ....

    Коментиран от #44

  • 5 Деймос

    66 2 Отговор
    Има малък БОНУС, но той е за приднестровието:)
  • 6 mi6osp

    98 3 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА😂":

    В случая Газпром продава по дългосрочен договор на такива цени, че ще отвее всеки конкурент на пазара. Така се завоюват пазари.

    Коментиран от #14

  • 7 замислен

    91 2 Отговор
    Толкова година ги клатиха с всякакви санкции, дошло време руснаците да си го връщат.
    И както обикновено става - тъпкано.
  • 8 прост народ

    83 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА😂":

    Русия вече на никого не кляка! Високите цени ги взимат евро посредниците в Европа. Тази цена на Русия и е перфектна. Молдова се пазареше за 150 долара.
  • 9 тъпонеску

    59 2 Отговор
    Молдовците трябва яко да черпят!
  • 10 Волен Сидеров

    75 3 Отговор
    Канадски пощальон бе осъден на шест месеца затвор за отказ да нарича дъщеря си с новото й мъжко име, пише Le Figaro. Както съобщава вестникът, по думите на бащата на семейството, на 12-годишна възраст неговата дъщеря, под влияние на ЛГБТ активисти, решава да стане момче. Въпреки многобройните предписания на канадското правосъдие, родителят отказа да се примири с смяната на пола на детето си, за което получи присъда затвор, обяснява изданието.

    Коментиран от #22, #33

  • 11 Даката

    2 30 Отговор
    Никога не допускайте монополист.

    Коментиран от #15

  • 12 Kcaniba

    48 1 Отговор
    Молдова още е длъжна 700 млн на Газпром.
  • 13 хихихихихи

    61 1 Отговор
    Еми Молдова да не беше клекнала и да купува газа по борсови цени!
  • 14 карамфила

    59 2 Отговор

    До коментар #6 от "mi6osp":

    По добре 1000 куб метра по $450 отколкото 500 куб метра по $800,и ако договора е дългосрочн няма мърдане поне 15 години.Руснаците не са като нас "ден година храни" и да си убият златната кокошка.
  • 15 МДААА

    36 1 Отговор

    До коментар #11 от "Даката":

    Слаба ти е подготовката по икономика. Няма как да избегнеш естествения монопол. ФАКТ!
  • 16 Sieg

    21 1 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА😂":

    И ти ще клекнеш до долу обаче.
  • 17 От страни

    37 2 Отговор
    Обичам краварските лафове - много са точни.
    Има такъв: Иф ю гет самуан бай де болс, ол де едер партс оф де боди вил кам бай дем селфс.
    Като хванеш някой за топките останалите части на тялото ще дойдат сами.
    Май Молдова е вързана и Газпром я води...
  • 18 От страни

    52 1 Отговор
    До е..ш Русия е само да си трошиш оная работа. Поляците се искефиха че са осъдили Газпром на 1,5 милиарда та сега ще върнат 3. Северен поток " още не тръгнал вече се е исплатил и продължава да докарва пари. Цените на контрактите на Газпром са по формула от спота и с лаг в 6 месеци. Ако се задържи цената на спота още 2-3 месеци всички ще плащат на Газпром двойно или тройно.. Кой ще клека и ще казва "ку".

    Коментиран от #21

  • 19 От страни

    29 2 Отговор
    То на Молдова още не и е сигурна работата, щото са дали газта след обещание да си плати версиите -670 милиона долара. А тя гт НЯМА. Та след един месец пак може да сецне кранчето.
  • 20 От страни

    23 1 Отговор
    И за спота - това са фьючерси - хартиена газ, която може и да се купи ама не е факт че ще бъде поставена, как обичат краварите да си обръщат делаверите могат и да не дадат.
  • 21 От страни

    13 2 Отговор

    До коментар #18 от "От страни":

    Имах напредвид полските цени. Основните куповачи формулата е от нефта но и той расте.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 big

    14 17 Отговор
    Какво означава Молдова клекна? Тази цена е два пъти по-ниска от борсовата. Вярно, два пъти по-висока е от предходния договор, но такива са даденостите в момента. По - скоро Русия клекна, ако сравняваме борсовата цена с тази. Реално Молдова няма от къде да получи не евтин газ, я въобще някакъв!

    Коментиран от #26, #27, #31

  • 24 Ало автора

    19 2 Отговор
    Анатоли Стайков, много често използваш "клякане" много често клякаш май?
  • 25 Бай

    28 1 Отговор
    И европа също ще клекне
  • 26 наблюдаващ

    26 1 Отговор

    До коментар #23 от "big":

    Този договор има съвсем друг аспект.Тук, цената за 1000 куб.газ не е цел нито за "Газпром",нито на на РФ.По-скоро РФ изгражда нов превантивен "пояс"-следва серия от"помощи за Куба,Перу...и някои евро.страни.България не е предвидена.
  • 27 От страни

    24 2 Отговор

    До коментар #23 от "big":

    Спотовата газ не е реална цената а е спекулативна и няма да се задържи дълго, а после цените ще паднат и по договорите ама с 6 месечно закъснение. На фона на спота ще подпишат дългосрочни контракти с Газпром на цени 2-3 пъти по високи от предишния контракт а после нека спота спада.
  • 28 Пацо

    27 1 Отговор
    Руснаците са помислили за Приднестровието а не за Молдова. Ако не беше то тия в Молдова бяха аут. Пък и коментират това онова все едно нещо зависи от тях. И Украйна щяла да помага ... Цирк пълен!

    Коментиран от #30

  • 29 Костова

    30 2 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА😂":

    Мая Санду няма да каже тя къде е отстъпила, че да получи посочената цена. Във всички случаи пазрлък е имало. Както и ниската цена на нефт и газ за Белорус не се определят заради ексцентричния хумор на Лукашенко или мустаците му. А Зеленски ще ходи да купува газ от Катар. Нищо,че Украйна няма терминали за този вид газ. На украинците и морето и океана им е до колене.
  • 30 От страни

    22 0 Отговор

    До коментар #28 от "Пацо":

    То украниците са едни помощници - имат 19 милиарда газ скътана от която само 4 е тяхна а за зимата им требва 9 - ама са тръгнали на молдова да помагат. Транзита през Украйна е подписан по формулата "помпай и/или плащай", ама Газпром може да направи гафа и да плаща без да помпа и край - Украйна нема да може при спряла търба да прехвърля даже вътрешния си добив и да го раздава на своите.

    Коментиран от #32

  • 31 mi6osp

    31 0 Отговор

    До коментар #23 от "big":

    Молдова се репчеше, че няма да поднови договора с Газпром, защото разчиташе на газопровода от Румъния, построен с парите на ЕС. Обаче се оказа, че Молдова е рапортувала на ЕС ,че парите са усвоени, газопроводът е построен, нямат забележки и газопроводът може да се пусне. Обаче се оказа, че тръбите са положени, но няма компресорни станции и парите за тях ги няма. И не могат да бъдат построени до зимата. И Молдова клекна, готова на всякаква цена. Но Газпром, който знаеше всичко, бе милостив. Умните преследват стратегически цели.
  • 32 mi6osp

    25 0 Отговор

    До коментар #30 от "От страни":

    При тези цени на газа в Европа , Газпром може да плати дължимите 45$ на 1000куб.м. за цялото количество транзитиран през Украйна газ до 2025 и да спре транзита през Украйна. Засега не го прави, но ако Украйна продължи с нарастване военното напрежение срещу Донбас, това ще бъде една от задължителните руски санкции за спиране на войната там.

    Коментиран от #34

  • 33 От страни

    16 0 Отговор

    До коментар #10 от "Волен Сидеров":

    Ако останем в ЕС тия неща ще дойдат и при нас. Засега ни върви че си нямат грижата за нас щото са заети с по важни неща, ама след като се исчисти небето ще се сетят че еднополовите семейства не могат да раждат деца а искат да ги гледат и ще взимат от нас щото нямаш в хладилника йогурт три вида и ще дават на тях. Тогава ще питам всичките привърженици на американския начин на живот - как шк си опазите децата?
  • 34 От страни

    18 1 Отговор

    До коментар #32 от "mi6osp":

    Ако се дръпнат срещу Донбас, ще им се случат неща по страшни от спиране на транзит. Путин го каза ясно - ще е под въпрос съществуването на украинската държавност.
  • 35 Казуар

    7 0 Отговор
    Подписан е ПЕТГОДИШЕН договор.
  • 36 ХИ И ФИ

    15 1 Отговор
    Румъния е една от малкото държави със собствен добив на газ , но газа едвам им стига, и карат на нокти . Нарязаха много мощности , и закриха енерго-емки производства за да намалят до минимум своята консумация на газ , дори внасят малки количества газ , но да експортират , нямат сили.
  • 37 До Европа

    14 2 Отговор
    Е нали това искахте,
    Газ по пазарни цени ?
    Пазарна икономика !
  • 38 1944

    1 14 Отговор
    молдова се договори за доставка на газ от полша и газпром клекна. ама не ви отърва това положение , а тавариши?
  • 39 крим

    7 2 Отговор
    Интересно ми е каква е цената на газта в Крим,а там оплакват ли се....

    Коментиран от #46

  • 40 грух

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА😂":

    мой ти си се навел, след като ръсиш подобни глупости.
  • 41 грух

    5 1 Отговор
    западняците не заслужават братушките да им дадат и грам газ.
  • 42 Павел пенев

    4 1 Отговор
    Много скоро очаквайте и алчните педали от ЕС да клетката.
  • 43 Павел пенев

    2 1 Отговор
    Много скоро очаквайте и алчните педали от ЕС да клекнат.
  • 44 чекмедже 2

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    те молдовци и на по ниската цена не можаха да плащат и имат дълг към Русия над 700 млн.долара..а сега два пъти повече..Да внасят втечнен от Сащ..със самолети..ще им излезе много евтино..
  • 45 Гео

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "ХАХАХА😂":

    А пък нас може да ни накара да клекнем само ГОЛЯМАТА нужда
  • 46 Да ще ти

    0 0 Отговор

    До коментар #39 от "крим":

    кажа. 50 ЛВ на гарсониера за целия отоплителен сезон .или 8 .30 лв на месец.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания