Отидете към основна версия

4 970 36

Д-р Аспарух Илиев със съвет какво да не пием при Омикрон

  • коронавирус-
  • омикрон-
  • аспарух илиев-
  • covid-19

В това отношение изненада няма. И най-важно - по-малко цигари, алкохол, сол и мазни храни

Снимка: Архив

Времето е горещо, но броят болни от Ковид расте. За уикенда броят починали от Ковид е 29 души - почти всички неваксинирани. В това отношение изненада няма.

Това коментира във "Фейсбук" д-р Аспарух Илиев.

Омикрон не е безвреден, просто е по-лек от предишните варианти, но си остава доста сериозен, особено ако сте с увредено тяло. Лекувайте хроничните си болести, пийте много течности, ваксинирайте се (ако не сте), не започвайте да пиете кортикостероиди, не са бонбони.

Ранното приемане на кортикостероиди при Ковид (таблетки) само удължава болестта и увеличава риска. Тези медикаменти имат място в по-сериозни случаи и то след 5-6 ден на болестта. Омикрон протича с тежки болки в гърлото, хрема, кашлица, може да сте позитивни повече от 7-8 дни, първите дни може да са доста неприятни и вирусът да ви свали на легло. Не се заразявайте без нужда, няма добър и нужен Ковид. Ако сте ваксинирани и/ли сте с бустер, няма да имате особени проблеми.

Сега - лятото и ваканцията, е добър момент, ако сте над 40 години (за съжаление в България сърдечно-съдовите болести се подмладяват), да проверите кръвната си захар на гладно (за евентуален диабет), кръвно налягане, бъбречна функция (креатинин) и да започнете да се движите повече, да сваляте наднормени килограми.

И най-важно - по-малко цигари, алкохол, сол и мазни храни.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 49 гласа.

Свързани новини