Терапевтът и диетолог към "SM-Clinic" Елена Тихомирова изброи най-вредните продукти за черния дроб.
Според Тихомирова няма специфичен вреден продукт, само комбинацията им може да доведе до мастна хепатоза - омазняване на черния дроб, което се насърчава от хиперкалорична храна, пише zdrave.to.
„На първо място, за черния дроб е опасно да се консумира захар в чиста и нечиста форма - сладкиши, прекомерна консумация на плодове“, подчерта диетологът.
Тя отбеляза, че комбинации от мазнини, сол и въглехидрати, като пържени картофи, тестени изделия, покрити с мазни дресинги, пилаф, както и прекомерната консумация на зърнени храни и хляб, причиняват сериозни увреждания на черния дроб. В по-голямата си част увреждането на черния дроб не се причинява от определени храни, а от затлъстяване, в резултат на преяждане.