Last news in Fakti

20 Септември, 2022 13:51 3 781 6

Какво уврежда черния дроб?

  • черен дроб-
  • вредни храни

Няма специфичен вреден продукт, но комбинацията от няколко може да доведе до мастна хепатоза

Какво уврежда черния дроб? - 1
Снимкa: Shutterstock

Терапевтът и диетолог към "SM-Clinic" Елена Тихомирова изброи най-вредните продукти за черния дроб.

„Непоправими увреждания на черния дроб могат да причинят вирусен хепатит В и С, отравяне с всякакви токсични отрови, обясни специалистът.

Според Тихомирова няма специфичен вреден продукт, само комбинацията им може да доведе до мастна хепатоза - омазняване на черния дроб, което се насърчава от хиперкалорична храна, пише zdrave.to.

„На първо място, за черния дроб е опасно да се консумира захар в чиста и нечиста форма - сладкиши, прекомерна консумация на плодове“, подчерта диетологът.

Тя отбеляза, че комбинации от мазнини, сол и въглехидрати, като пържени картофи, тестени изделия, покрити с мазни дресинги, пилаф, както и прекомерната консумация на зърнени храни и хляб, причиняват сериозни увреждания на черния дроб. В по-голямата си част увреждането на черния дроб не се причинява от определени храни, а от затлъстяване, в резултат на преяждане.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Балканджи

    3 6 Отговор
    Спрете с тия московски частни лекари!
  • 3 Венета Новакова

    0 0 Отговор
    Само сахаджа-йогата
  • 4 цербер

    1 0 Отговор
    Терапевтката и диетоложка към "SM-Clinic" Елена Тихомирова
  • 5 глоги

    1 0 Отговор
    токсични отрови...ТОКСИЧЕН ОЗНАЧАВА ОТРОВЕН.
  • 6 етикет

    3 0 Отговор
    захар в чиста и нечиста форма - Захарта в чистата си форма-кристално състояние не може да се ползва/преработва/от организма. Тя трябва да е в разтворено състояние. Нечиста форма какво означава? Сигурно некъпана.