Не изключвайте напълно животинските продукти от менюто си. Това каза диетологът и нефролог от филиала на израелската клиника Hadassah в Сколково д-р Анна Коробкина. По думите ѝ ако се откажем от това да похапваме месо ще си навлечем куп неприятности. Най-вече, свързани със здравето ни, пише jenata.blitz.bg.
Експертът твърди, че растителната храна няма как напълно да замени животинската. „От последните повечето микроелементи са много по-лесно усвоими“, подчерта специалистът.
„Изглежда, че същият калций се съдържа много повече в босилека - 370 mg, отколкото в млякото - 120 mg. За да получите дневния прием на калций от спанак или броколи, ще трябва да изядете няколко килограма“, обясни диетологът.
За да попълните баланса на минерали, витамини и протеини, според лекаря, ще трябва да ядете много растителни храни. В същото време става дума за продукти с високо съдържание на диетични фибри, отбеляза Коробкина.
„Те бързо засищат, но изяденото количество не е достатъчно, за да си набавят всички необходими хранителни вещества“, отбеляза д-р Коробкина и добави, че хората на растителна диета често развиват желязодефицитна анемия.