Last news in Fakti

9 Ноември, 2022 16:29 1 588 7

Пълният отказ от месо ви излага на риск

  • месо-
  • отказ-
  • здраве-
  • храна-
  • хранителни вещества

Диетолог подчертава, че няма как да извлечем същите хранителни вещества от растителните продукти, каквито се съдържат в месото

Пълният отказ от месо ви излага на риск - 1
Снимка: Shutterstock

Не изключвайте напълно животинските продукти от менюто си. Това каза диетологът и нефролог от филиала на израелската клиника Hadassah в Сколково д-р Анна Коробкина. По думите ѝ ако се откажем от това да похапваме месо ще си навлечем куп неприятности. Най-вече, свързани със здравето ни, пише jenata.blitz.bg.

Експертът твърди, че растителната храна няма как напълно да замени животинската. „От последните повечето микроелементи са много по-лесно усвоими“, подчерта специалистът.

„Изглежда, че същият калций се съдържа много повече в босилека - 370 mg, отколкото в млякото - 120 mg. За да получите дневния прием на калций от спанак или броколи, ще трябва да изядете няколко килограма“, обясни диетологът.

За да попълните баланса на минерали, витамини и протеини, според лекаря, ще трябва да ядете много растителни храни. В същото време става дума за продукти с високо съдържание на диетични фибри, отбеляза Коробкина.

„Те бързо засищат, но изяденото количество не е достатъчно, за да си набавят всички необходими хранителни вещества“, отбеляза д-р Коробкина и добави, че хората на растителна диета често развиват желязодефицитна анемия.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Исторически парк

    10 1 Отговор
    А добрютрю..
  • 2 Емил

    6 11 Отговор
    Пълна глупост! До 2000 г. не сядах на масата без месо (сутрин, обед и вечер)! Хранех се предимно с месо! Вече 22 години съм вегетарианец - резултатите (особено за физиката и емоциите) са ЕДИНСТВЕНО положителни!
  • 3 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    5 3 Отговор
    Синът Ни се лекува от злокачествен сигма тумор вече е на 4г и почти 3месеца от операцията.След вси терапии,ортодоксални както и по време на тях започна тотално игнориране на месото,както и на млечни продукти.От тях само кисело мляко с една специална бактерия млечна,която отглеждаме..За сега е много добре.месото замени с много ядки и бобови.Много и различни мармалади без захар ,хляб от лимец му се приготвя и много зеленчуци и плодове.Много спорт и засега не виждам причина да не кажа,че е Здрав,въпреки мнението на немски лекари,които още преди 4години и нещо даваха лоши прогнози поради напредналия стадий г3-г4на рака!месото особенно червеното КУПЕНО ОТ МАГАЗИНА не ви го препоръчвам за ядене повече от 1път месечно.......

    Коментиран от #4

  • 4 Санитар

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да е здрав синът ти дълги години, но мисля че причината не е толкова в спиране на месото, а отказването от захарта и най-големият враг - глюкозо-фруктозният сироп. Вярно, месото от магазина е боклук, но ако човек може да си набави чисто месо е добре веднъж на седмица червено месо и веднъж пиле.
  • 5 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    захарта е голям враг и особенно бялата.Фруктовата захар,той яде такива торти,които му се правят в къщи от МАЙка му!, захарта се замества с Фурми .Фруктовата се разгражда бавно от организма и не захранва раковите клетки.Същото е и с меда,макар мед да употребява ,но много ограничено.Аз ви писах и по рано,че съм убеден..Рак не е присъда освен рак на панкреаса засега.Но трябва тотална промяна в режима на живот и ако се налага не може да се мине без оперативна намеса,КОЯТО Е МНОГО важна за определяне по нататъшната борба с тази отврат!Дано се навие след време да опише одисеите си.Аз донякъде съм описал,защото минахме и все още минаваме тежко изпитание....На теория трябва 5години чисти да минат за да кажеш,че .......си преминал изпитанието.......И друг път съм писал тук...Защо там повече лекуват и по малко умират....А тук при уж същий протокол на лечение,а умират много......Може да се тръгне от ....след всяко излизане тук ,се мият обувките....А в германия 2-3месеца да ходиш като кон и по горите им дори и няма прах по обувките....Същото е и с колите......От там се почва...Тук много Простифесор ,там няма всеки си бачка,но са много добри ,касапи немците!!!ПС.Убеден съм,че ядката на синята слива би трябвало да унищожава много видове рак!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 цербер

    0 0 Отговор
    диетоложката и нефроложка д-р Анна Коробкина
  • 7 Стършел

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Желая пълно възстановяване на сина Ви!