Динята е прекрасен плод, който освежава горещите летни дни и дава много енергия, хидратира, засища глада за сладко и е толкова вкусна! Тя обаче съдържа семки, които повечето хора премахват, когато я ядат.
Вредни ли са всъщност семките на динята? Каква е истината за тях?
Истината е, че семките на динята са много полезни. Те съвсем не са вредни и не е задължително да се изхвърлят, както много хора правят.
Семената на динята са изключително богати на фибри, витамини, минерали, желязо, калий и други важни елементи.
Една от най-големите трудности с консумацията им е, че са прекалено твърди. Но това не пречи да ги гълтате заедно с пулпата на динята.
Семената ѝ са страхотен източник на аминокиселини, сред които аргинин и лизин. Те са есенциални аминокиселини, което означава, че не се синтезират в тялото, а трябва да се набавят чрез храната. Семената на динята ги съдържат в изобилие.
Аргининът е много ценна аминокиселина, която изгражда клетките и стените им. Той е важен за сърдечносъдовата система, подобрява обмяната на веществата и стимулира укрепването на гладката мускулатура на вътрешните органи.
Лизинът улеснява усвояването на калция от храната. Той съдейства и за синтеза на колаген в организма. Това прави клетките и кожата по-млади, като забавя стареенето.
Семената на динята са много добър източник на витамини от група В. Те са много ценни за нуждите на нервната система, мозъка, мускулите. Витамините от група В участват в правилното делене на клетките, във функциите на имунната система.
Семките на динята са много полезни, но едно от условията всички тези хранителни вещества и фибри да се усвоят максимално от организма е да бъдат сдъвкани добре. Това често е много трудно заради твърдата им обвивка.
Друг важен момент, който трябва да се отбележи е, че не е добре с количеството погълнати семки да се прекалява, защото те са много богати на фибри и голямото им количество може да предизвика храносмилателни смущения, предупреждават от az-jenata.bg.