21 Юни, 2023 14:45 2 684 1

Семките на динята - полезни или вредни са за нашето здраве?

  • диня-
  • семки-
  • ползи за здравето-
  • фибри-
  • витамини-
  • здраве

Ето каква е истината

Семките на динята - полезни или вредни са за нашето здраве? - 1
Снимка: Shutterstock

Динята е прекрасен плод, който освежава горещите летни дни и дава много енергия, хидратира, засища глада за сладко и е толкова вкусна! Тя обаче съдържа семки, които повечето хора премахват, когато я ядат.

Вредни ли са всъщност семките на динята? Каква е истината за тях?

Истината е, че семките на динята са много полезни. Те съвсем не са вредни и не е задължително да се изхвърлят, както много хора правят.
Семената на динята са изключително богати на фибри, витамини, минерали, желязо, калий и други важни елементи.

Една от най-големите трудности с консумацията им е, че са прекалено твърди. Но това не пречи да ги гълтате заедно с пулпата на динята.

Семената ѝ са страхотен източник на аминокиселини, сред които аргинин и лизин. Те са есенциални аминокиселини, което означава, че не се синтезират в тялото, а трябва да се набавят чрез храната. Семената на динята ги съдържат в изобилие.

Аргининът е много ценна аминокиселина, която изгражда клетките и стените им. Той е важен за сърдечносъдовата система, подобрява обмяната на веществата и стимулира укрепването на гладката мускулатура на вътрешните органи.

Лизинът улеснява усвояването на калция от храната. Той съдейства и за синтеза на колаген в организма. Това прави клетките и кожата по-млади, като забавя стареенето.

Семената на динята са много добър източник на витамини от група В. Те са много ценни за нуждите на нервната система, мозъка, мускулите. Витамините от група В участват в правилното делене на клетките, във функциите на имунната система.

Семките на динята са много полезни, но едно от условията всички тези хранителни вещества и фибри да се усвоят максимално от организма е да бъдат сдъвкани добре. Това често е много трудно заради твърдата им обвивка.

Друг важен момент, който трябва да се отбележи е, че не е добре с количеството погълнати семки да се прекалява, защото те са много богати на фибри и голямото им количество може да предизвика храносмилателни смущения, предупреждават от az-jenata.bg.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Викам на един стар мъдър грък,

    4 0 Отговор
    ти ял ли си диня пълна с мастичка или узаки, кристализирана у хладилика? Онзи вика - охи (не). Па я му викам! Ти какво ми се правиш тогава на античка?