Консумацията на морски дарове с високо съдържание на омега-3 има положителен ефект върху клетките на вътрешното ухо и улеснява реакциите при силен шум или инфекции. До такива изводи са стигнали канадски учени по време на експеримент, чиито резултати са били обявени на годишната среща на Американското дружество по хранене NUTRITION 2023.
Така изследователите проучили състоянието на повече от 100 000 души, като внимателно наблюдавали слуха им и нивото на докозахексаенова киселина (принадлежи към семейството на омега-3). Оказало се, че хората с по-високо нейно съдържание в кръвта са с 16% по-малка вероятност да се оплакват от проблеми с възприемането на звуци и болезнени усещания в ушите.
Отбелязва се, че в диетата на участниците с по-успешни показатели е имало морски дарове, богати на тази киселина.