Last news in Fakti

31 Юли, 2023 15:19 1 310 0

Тези храни пазят слуха

  • храни-
  • омега 3-
  • морски дарове-
  • слух-
  • здраве

Консумацията на морски дарове с високо съдържание на омега-3 има положителен ефект върху клетките на вътрешното ухо

Тези храни пазят слуха - 1
Снимка: Shutterstock

Консумацията на морски дарове с високо съдържание на омега-3 има положителен ефект върху клетките на вътрешното ухо и улеснява реакциите при силен шум или инфекции. До такива изводи са стигнали канадски учени по време на експеримент, чиито резултати са били обявени на годишната среща на Американското дружество по хранене NUTRITION 2023.

Така изследователите проучили състоянието на повече от 100 000 души, като внимателно наблюдавали слуха им и нивото на докозахексаенова киселина (принадлежи към семейството на омега-3). Оказало се, че хората с по-високо нейно съдържание в кръвта са с 16% по-малка вероятност да се оплакват от проблеми с възприемането на звуци и болезнени усещания в ушите.

Отбелязва се, че в диетата на участниците с по-успешни показатели е имало морски дарове, богати на тази киселина.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА