Популярният руски онколог, к.м.н., д-р Иван Красаев изброи кои са най-силните антиоксиданти и богатите на тях плодове и зеленчуци. Антиоксидантите са тези молекули, които могат да предотвратят опасните верижни реакции, отключвани от свободните радикали. Те играят ролята на естествен щит за организма, пише zdrave.to.
Основните антиоксиданти, съдържащи се в хранителните продукти, са полифенолите, каротиноидите, а също така някои витамини и минерали.
Убихинон (коензим Q10), известен като „код на младостта“ се съдържа в целината, фъстъците, сусаменото семе и шам фъстъците. Ликопенът, който блокира възпалението и свободните радикали, присъства в спанака, грейпфрута, доматите и доматената паста, също и в дините. Витамин С, отговарящ за производството на колаген, може да се открие в шипковите плодове, черната боровинка, червеният пипер и листните зеленчуци. Източникът на красота е витамин Е. Има го в растителните масла, ядките и сините сливи. Флавоноидите, подмладяващи кожата и регулиращи хормоналния фон, се съдържат в зеления чай, гроздето, ябълките, какаото, соята, куркумата, горските плодове и броколито.