Last news in Fakti

22 Януари, 2010 09:21 848 0

Със 7 млн. лева поскъпва магистрала "Люлин"

38 корекции на договора за строителството на автомагистрала "Люлин" е поискала фирмата изпълнител "Мапа Дженгиз". Засега две претенции на стойност 7 млн. лв. са признати за основателни и затова ще бъдат изплатени, съобщи председателят на Управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Божидар Йотов. До 3 седмици агенцията и турската компания ще подпишат анекс към договора, с който "Мапа Дженгиз" ще се задължи да строи в график, разписан буквално по дни до 21 декември 2010 г. В анекса ще бъдат включени и неустойки, каза Йотов, но не уточни размера им. При подписването на документа ще стане ясно дали строителят ще получи допълнително около 40 млн. лв. Исковете се основават на технически промени заради геология на терените и преместването на инженерни мрежи, които пресичат пътя.

43 на сто от парите за строителството на магистралата вече са изплатени, извършена е над 42% от работата, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Той посочи, че въпреки недоволството на синдикатите е невъзможно договорът със строителя да бъде прекратен, защото ще означава „магистралата тотално да отпадне за финансиране от Брюксел". Още повече че няма никакъв шанс Еврокомисията да одобри удължаване на срока за строителството на „Люлин“ след приключването на програма ИСПА. Все пак Плевнелиев е сигурен, че ще има оскъпяване на магистралата.

Строителството на „Тракия“ ще започне през май. Обществената поръчка за отсечката Нова Загора - Ямбол на аутобана ще бъде обявена през първата половина на февруари, а за участъка Ямбол – Карнобат – в средата на март. В рамките на същия месец апликационните форми, с които кандидатстваме за финансиране от ЕК, ще бъдат пратени в Брюксел, каза инж. Клаус-Дитер Щоле, член на борда на директорите на агенцията с ресор оперативна програма „Транспорт“.

„От всички проекти по ИСПА най-малкият проблем е „Люлин“. Заради забавеното строителство на жп линии, пречиствателни станции и Дунав мост 2 може да загубим между 300 и 500 млн. евро по ИСПА“, допълни Плевнелиев.

Още две ленти ще бъдат добавени към разширението на Околовръстното шосе специално при кръстовището за Драгалевци, съобщи още Божидар Йотов. За това пътната агенция се е договорила преди дни със строителя „Главболгарстрой“. Целта е да се облекчи трафикът през натоварения участък.

Йотов, който скоро оглави пътната агенция, представи приоритетите си - довършването на магистрала "Тракия", завършването на "Люлин" до 21 декември 2010 година, деполитизацията на агенцията и елиминирането на всички конфликти на интереси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА