Last news in Fakti

13 Май, 2006 08:38 659 0

Made in Thailand

  • arbitrage gt-
  • cobra international

През тази седмица светът стана свидетел на поредната гордост, която роди един от азиатските икономически тигри - Тайланд. Този път екзотичната държава обави, че е готова да стартира серийното производство на собствен спортен автомобил! Концернът, който ще се занимава с изработката на “летящия дракон”, е Cobra International, a самото возило носи названието Arbitrage GT. Ако пък името на производителя ви се струва познато, то значи се интересувате от сърфове, моторни лодки и яхти, тъй като до този момент въпорсната фирма се е изявявала именно в този бранш. Четириколесните обаче също не са и съвсем непознати, тъй като от десетилетия тайландската компания произвежда и различни детайли за автомобилната промишленост. В дизайнерско отношение, разработената от инженерите пистарка, определено разполага с потенциал да впечатлява. Първото, което грабва окото е масивната радиаторна решетка, разположена ниско долу в предната част на возилото, която внушава усещането, че във всеки един момент ще “засмуче” асфалта... Късият и плосък моторен отсек подчертава мощните отвори на въздухозаборниците, а изпъкналите калници и интегрираните в тях предни светлини допълнително подсилват суперспортната и агресивна визия на тайландския спринтьор. Силно оптично впечатление придават и отварящите се нагоре врати, както и спойлерната група в задната част на автомобила.

Що се отнася до двигателя, то там също се открива перфектна находка. В случая става въпрос за модифициран от канадската тунинг компания HPA V-образен шестцилиндров агрегат от Volkswagen Golf R32, чийто работен обем е 3.2 литра. Гарантираната от него мощност е 240 к.с. За тези, на които тази цифра се струва твърде скромна, е разработена специална турбо-модификация, която осигурява впечатляващите 550 к.с. и пикова стойност на въртящия момент от 786 Нм. В оборудването присъства и шестстепенна секвенциална скоростна кутия, отново заимствана от концерна Volkswagen.

Тежащото едва 900 кг возило се очаква да се появи в серийно производство още в началото на 2008 година, като от него ще бъдат “клонирани” едва 350 екземпляра годишно. Предвижда се силно ограничен експорт и за северноамериканския пазар. Цената на тайландската гордост ще бъде около 90 000 евро.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА