Last news in Fakti

7 Февруари, 2010 01:38 17 956 6

20-те най-зверски пътища (втора част)

  • топ 20-
  • зверски пътища

10. Тунелът "Гуо Лян", Китай
Още един паметник на азиатското търпение и трудолюбие, но в доста по-епичен мащаб. Нереалният път е дялан в канарите от 13 селяни и местния старейшина Шен Мин Ксин в продължение на 5 години. Повечето от работниците така и не доживяват завършването му, но местата им бързо са заемани от нови попълнения. Тунелът е отворен на 1-ви май 1977 г.. Дълъг е 1 200 метра при средна широчина на лентата от 4 и височина 5 метра. Бързо се сдобива с прозвището "Непрощаващият" заради безчетните катастрофи, причинени от съвсем дребни шофьорски грешки.

9. Граничен военен път, Русия-Грузия
Когато не е покрита с дебел сняг, тази козя пътека в планините на границата между Руската Федерация и Грузия става абсолютно непроходима заради лепкавата кал. По времето на СССР обаче се ползва редовно от военните , които всъщност я проправят. Днес местните демонстрират нагледно способностите на УАЗ-ките и "нивите" си пред изумените западняци, попаднали в Кавказ. Самото "шосе" няма дори картографско обозначение, но заради стратегическото му разположение между двете страни остава важна връзка.

8. Разпределителен възел "Грейвъли хилс", Бърмингам, Великобритания
Наречена сполучливо "Спагетеният кръстопът", тази серия от естакади свързва магистралите М6 и А38. Възелът е построен на 121 декара, обслужва общо 18 шосета и има 4 км отбивки. Извисява се на 6 нива, подпирани от 559 бетонни колони, най-високата от които е близо 25 метрова. За да направят свръзката на 2 железопътни линии, 3 канала и 2 реки възможна, инженерите са издигнали изкуствено 21 километра от магистралата. "Грейвъли хилс" се смята за най-объркващият пътен възел във Великобритания.

7. Магистралата край р. Лена, Русия
Последните 965 км от Федералната магистрала от Москва до Якутск може да се нарече път само условно. Върви успоредно на река Лена и когато не е вкочанена от ледове, представлява кално корито през тайгата. Самият Якутск се смята за един от най-студените градове на Земята със средни януарски температури от -43 градуса. Това, че е единствената наземна връзка със Сибир, прави "магистралата" още по-кошмарно пътно изживяване.

6. "Пътят на смъртта", Боливия
Световноизвестният El Camino de la Muerte свързва столицата Ла Пас и гр. Короико. Дълъг е 70 км и през 1995 г. с право е определен за "най-опасното шосе в света" от Интерамериканската банка за развитие. Има само едно платно, което криволичи по ръба на невъобразими отвесни скали. Няма никакви мантинели или отбивки, а през по-голяма част от времето е обвит в мъгла и валят поройни дъждове. Според статистиките всяка година на този път намират смъртта си между 200 и 300 души.

5. Пътният възел "Хари Престън", Лос Анджелис, САЩ
Две от основните магистрали в Калифорния се срещат в тази гигантска дантела, която позволява безпроблемен вход и изход от Лос Анджелис. Възелът е открит през 1993 г., има четири нива и специална лента за движение на возила с повече пътници.

4. Виадуктът "Пу Кси", Шанхай, Китай
Едно от най-натоварените кръстовища в КНР пропуска хиляди автомобили всеки час. Естакадите му са разположени на пет нива и разпределят потока от двете най-натоварени магистрали в града.

3. Шосето "Ле-Манали", Индия
Релефът на Хималаите затруднява максимално движението с автомобил. Индийците обаче са му намерили цаката с дълъг 480 км път, който се смята за най-високият проход в света. Вие се по склоновете на около 2 000-3 000 метра над морското равнище и е цяло чудо да се попадне на незаснежени участъци. Пътуването по това шосе е невъзможно без добре екипиран всъдеход, макар че индийската армия прави всичко по силите си да го поддържа проходимо целогодишно.

2. Проходът "Стелвио", Италия
Пътят между Валтелина и Мерано в Източните Алпи стартира от 1.7 км надморска височина. Предизвиква шофьорите с 48-те си 180-градусови завоя и изключително тесни пасажи на места. Най-високата му точка се намира на 2 757 м, което го прави най-високия път с изкуствена настилка в Алпите след 2 770-метровия "Кол дьо л''Изеран". Не се смята за особено опасен, но гледките са несравними, а поредицата от "фиби" е мечта за всеки истински карач.

1. Проходът "Тюрини", Франция
32 километра от това шосе превръщат рали "Монте Карло" в легендата, която е. Етапът включва серия от 34 "фиби" и дълги прави, на които скоростта достига 180 км/ч. Най-високата му точка е на 1 607 м над морското равнище, а края на трасето коронова клисура с река отляво и скална стена отдясно. И всичко това в Южна Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 vanko

    6 1 Отговор
    super
  • 2 don

    6 0 Отговор
    taka karame i nie v bg...........
  • 3 Ицо

    9 0 Отговор
    2. Проходът "Стелвио", Италия Предполагам, че автора е имал в предвид 48-те си 180-градусови завоя (не 360).
  • 4 Админ

    6 0 Отговор
    Грешката поправена, благодаря, Ицо :)
  • 5 Pe6o

    4 0 Отговор
    Eto go i putqt na smurtta spored mene toi e nai Diviqt ot vsi4ko pokazani w dwete 4asti http://www.youtube.com/watch?v=Gu0OOMpdvew&NR=1&feature=fvwp
  • 6 Иво Р.

    1 0 Отговор
    Пешо, това което си показал мисля че е номер 6. "Пътят на смъртта", Боливия. А хората всеки ден си минават по него да носят плодове и разни други работи на пазара хаха ...