Last news in Fakti

14 Февруари, 2009 13:40 523 0

Mission One

  • mission-
  • mission one

Големите производители на мотоциклети представят моделите си за новия сезон още през есента. Липсата на новини от традиционните марки в началото на годината обаче се компенсира напълно от оживлението, което цари сред машините с алтернативно задвижване. Поредната бомба хвърли малката компания от Сан Франциско Mission Motors, която твърди, че през 2010-а ще пусне на пазара най-бързия електрически байк в света. Прототипът на мотоциклета бе представен в началото на месеца на конференцията Technology, Entertainment and Design (TED) в Калифорния.

За разлика от други проекти в същата област, в случая с Mission очевидно става дума за съвсем сериозно обмислен и подкован с нужните технологии, инвестиции и маркетингова обосновка продукт. Първият сериен електробайк на компанията с простичкото име One използва самостоятелно разработен и патентован енергиен пакет от литиево-йонни батерии, който захранва асинхронен двигател с трифазен променлив ток. Агрегатът отдава максимален въртящ момент от 136 Нм, които са на разположение от 0 об./мин нагоре. Както може да се очаква, скоростната кутия има само една предавка, но и тя е достатъчна за достигането на 240 км/ч. По този начин Mission One разрешава най-сериозния проблем пред возилата на електрическа тяга - ниската максимална скорост. Как американците са се справили с недостатъка остава тайна.

В обявените спецификации се твърди, че с едно зареждане могат да се изминат между 200 и 250 км в зависимост от режима на натоварване. Акумулаторите достигат пълния си капацитет за 2 часа при включване в 240-волтова мрежа и за 8 - при двойно по-ниско напрежение. Спирачките с четири бутални апарати отпред се доставят от Brembo и разполагат със система за регенериране на кинетичната енергия. Окачването също не е оставено на случайността. Компонентите му са дело на Ohlins.

Новият калифорнийски супербайк на ток не е просто високотехнологична играчка. Дизайнът на мотоциклета е бил възложен на професионални стилисти, начело с Ив Бехар, и има за цел да наложи различна мода, която да отличава продукта от всичко останало на пазара. Според създателите му Mission One има амбицията да предефинира напълно представите за спортно мотоциклетостроене и се нуждае от радикално нов облик, който да не оставя съмнения за ексклузивността му. При прогнозируема цена от $68 995 определено му трябва невиждан дизайн. Толкова трябва да струва всеки един от първите 50 екземпляра, които ще бъдат пуснати в продажба през 2010 г. под формата на ограничена серия.

Mission Motors смята да демонстрира потенциала на One в рамките на легендарната надпревара Time Trials Xtreme Grand Prix на остров Ман на 12 юни.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА