Last news in Fakti

28 Март, 2009 13:32 500 0

Terrafugia Transition

  • terrafugia transition

Летящите автомобили съвсем не са сред приоритетните разработки на конструкторите напоследък. Това обаче съвсем не значи, че са измрели мечтателите, за които комбинирането на наземния и въздушния транспорт си остава най-логичното решение на проблемите във все по-пренаселения свят.

Коли, които могат да хвърчат, съществуват от десетилетия. Достатъчно е да се спомене изработеният в серия от 6 бройки Aerocar, на който предричат бляскаво бъдеще в началото на 50-те. Половин век по-късно малката масачузетска компания Terrafugia се надява да осъществи всичко, което легендарният предшественик не успява по една или друга причина. Преди седмица американците обявиха официално, че са приключили успешно тестовете на своя апарат Transition. Определят го по-скоро като самолет, който може да се движи по пътищата, отколкото като летящ автомобил. Също като Aerocar има сгъваеми крила, но не се нуждае от ремарке за тях. Те се сгъват и разгъват с натискането на бутон в кокпита, а трансформацията от кола в аероплан отнема 20-ина секунди и се извършва от електро-хидравличен механизъм.

Terrafugia Transition се екипира с двигател Rotax 912S. Неговите 100 к.с. са предостатъчни за поддържане на скорост от 100 възела във въздуха (185 км/ч) и 130 км/ч на магистрала. С едно зареждане може да прелети близо 750 км при разход на гориво от 19 литра на час. В самолетна конфигурация возилото е високо 1 905 и широко 5 842 мм. Размахът на крилете достига 8.38 м. Като автомобил обаче се вмества в съвсем подходящите за нормален гараж габарити 5 720 х 2 320 х 2 056 мм. Управлява се с любителско свидетелство за пилот и има сертификат за движение по всички пътища за общо ползване. Компанията подготвя клиентите си с 20-часов курс, който да ги въведе в особеностите на Transition. Самолетът-кола може да се поръча на цена $194 000 с предварителен депозит от $10 000.

Димитър Димитров


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА