Last news in Fakti

27 Март, 2018 14:08 7 217 11

Бус за 860 хил. лева

  • зил

Рядък микробус ЗиЛ-118 Юность от 1964 г. си търси нов собственик в немското mobile. Прекрасно реставрираната реликва се намира в Украйна и се предлага за внушителните €430 000.

Обяснение за високата цена дава тиражът на модела. ЗиЛ-118 Юность се произвежда в продължение на три десетилетия, но в много малки партиди за специални нужди.

Смята се, че завода са напуснали едва около 100 екземпляра. Бусът от Украйна е от първата серия, от която са произведени само 20 бройки.

За времето си Юность е като дошъл от бъдещето. Печели множество награди от различни изложения и привлича интереса дори на Хенри Форд Младши.

ЗиЛ-118 обаче така и не става масов автомобил. Използва се предимно за обслужване на съветската партийна върхушка или за превоз на чуждестранни туристи.

Юность е построен върху шаси от лимузината ЗиЛ-111. Дълъг е 6.8 метра и може да превозва до 18 пътници. Задвижването е поверено на 7.0-литров V8 от ЗиЛ-130 с мощност 150 к.с.

Моторът е съчетан с 2-степенна автоматична трансмисия, управлявана от необичаен лост върху торпедото. Максималната скорост е 120 км/ч, а средният разход - 21 л/100 км.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Asdghhhj

    31 2 Отговор
    Super
  • 2 SAAB

    38 3 Отговор
    КРАСИВО.....носи лице и душевност на 60-те
    сантиментално ме връща в детските години ....:)
    Много характерно за тези години бе цвят слонова кост и резеда ,което в съчетание с хром ми изглежда много елегантно .
  • 3 сойкаПРИСМЕХУЛКА

    8 32 Отговор
    Язе имам същио барутляк на село. Оно бусчето си гние през по-големата част от годината у дворо, под ореха. С него прекарвам летно време сеното за овцете. Сеги му минавам една прахосмукачка и го карам право на Горубляне и му боцвам цена 500 000лв. Три пъти му е превъртан километража. Преди 4 месеца па го превъртех и те сега е на реални 9000км.
  • 4 стоян

    10 31 Отговор
    Браво за създателите му но прилича на американски и затова комунягите са ограничили производството до 20 броя Дали някой путинофил ще го одобри щото е украински

    Коментиран от #5, #6

  • 5 селянин

    17 7 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    а бе стоенчо,ЗИЛ 118 юность,е правен в СССР.завод имени Лихачьова..двигателя е осмак..180к.с,3600 об/мин.пройзведени за правителствени нужди..

    Коментиран от #7

  • 6 SAAB

    23 1 Отговор

    До коментар #4 от "стоян":

    Прочете ли материала ? Или просто спамиш .....

    ЗиЛ-118 Юность няма нищо украинско !
    1. Завода е в Москва ......
    2. Украйна е държава от 1917 до 1921 и от 1991 г
    3. Модата и дизайнът винаги се мултиплицират .....във всеки отрасъл !
  • 7 омбре

    11 0 Отговор

    До коментар #5 от "селянин":

    Нещо си в грешка. Тези характеристики които си дал са на ЗИЛ 375. В статиата са верните.
  • 8 Кобрата

    4 9 Отговор
    Не искам да натрапвам мнението си на никого, но дори и да имам парите, не бих си купил каквато и да било кола или бус за толкова много пари, особено пък такъв барутник като този, който има примамлив и лъжлив външен вид.
    Не е важно само как изглежда на външен вид, а и каква е возията и още куп други неща, които могат да се разберат само с пробно шофиране. Но какъвто и да е, за 860 хиляди бих си купил някоя хубава просторна къща, отколкото да ги дам за кола и на 2-рия ден като я оставя на улицата, някой да я надере или удари докато паркира или минава.

    Коментиран от #9

  • 9 Мале,мале

    14 2 Отговор

    До коментар #8 от "Кобрата":

    Ти не разбра ли,че това е реликва, музеен експонат, свещеният граал само за богати колекционери на автомобили! Повярвай ми няма да седи пред блока!
  • 10 Джей Лено

    9 2 Отговор
    Купувам го!
  • 11 Пешо

    4 7 Отговор
    Връх на съветските технологии- автоматик с ДВЕ! скорости. За новата лимузина на Путин се предвиждат три скорсти.