Last news in Fakti

30 Март, 2018 10:10 6 079 76

Още над 100 000 дефектни коли Tesla

  • tesla-
  • model s-
  • дефект
Още над 100 000 дефектни коли Tesla - 1

Американският производител на електромобили Tesla обяви сервизна акция, като връща в сервизите 123 000 седана от Model S. По информация на CNN, дефектните електромобили са производство преди месец април 2016 година.

Проблемът е свързан с дефект в сервото на волана. По-конкретно причината е в болтовете на хидроусилителя, които корозират силно и са предпоставка за сериозен дефект в кормилната уредба.

Първоначално този проблем се е появил в колите, които се движат в по-студени страни като Норвегия, а корозията е причинена от агресивни препарати за разтопяване на снега по пътищата.

Впоследствие обаче става ясно, че и в по-топли страни въпросните болтове корозират. От компанията отбелязват, че до момента няма данни за нещастни случаи, които са свързани с дефекта. Смяната на болтовете ще се извърши безплатно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 42432

    30 15 Отговор
    Дефект в кормилната уредба! Новоизлюпен бранд без традиции ...
  • 2 калпава работа

    30 18 Отговор
    като цяло теслите за много калпави като сглобка - типична американска кола - никакво внимание към детайлите !
    това различни фуги , разминаване на лайсните и прочие е нищо!
    недозавити болтове - кой ти гледа ....
    калпава работа - жалко !

    Коментиран от #33

  • 3 Кcaniba

    28 12 Отговор
    ТИПИЧНИ амерски балони!!!
    много пиар, многло въздух под налягане!!
    на изхода - пшик...
    Скъпа, амерска пръдня
  • 4 Петър

    15 16 Отговор
    Ами всички да минем на лада тогава. Тя цялата изгнива.
  • 5 Браво!

    17 14 Отговор
    Невероятни сте!

    Авто
    30 Март, 2018 10:10
    Още над 100 000 дефектни коли Tesla

    42432
    (гост)
    ОТГОВОР1 10:14 30.03.18


    калпава работа
    (гост)
    ОТГОВОР2 10:14 30.03.18


    За 4 минути как успяхте да прочетете новината и да напишете толкова дълги коментари пък и да съберете толкова много плюсове. Въобще не е нагласена работа, просто много хора мразят Тесла нали? Следващият и той написал коментар след 7 минути и събрал плюсовете. За сетен път се убеждавам, че именно хора от екипът пишат повечето негативни коментари срещу електричките.

    Който не ми вярва, да засече за колко време ще прочете цялата новина и да напише само един ред коментар.

    Коментиран от #9, #15

  • 6 Само Тесла са калпави

    10 9 Отговор
    И Mercedes-Benz със сервизна акция

    Марката вика близо 85 000 возила в сервизите.
    Напоследък все по-често чуваме за сервизни акции на автомобилните производители. След Тoyota, Ferrari, Bentley, Aston Martin и други, Mercedes-Benz също съобщи за голям брой автомобили, които трябва да посетят сервизите, заради дефект.

    Mercedes-Benz, които през септември станаха най-продаваната луксозна марка в САЩ, привикват близо 85 000 автомобили, заради проблем в кормилната уредба на моделите C-Class от 2010 година и E-Class от 2010 и 2011 година.

    Според информацията, става въпрос за проблем в кормилната уредба, който може да възникне поради загуба на хидравлична течност и да предизвика инцидент.

    Към момента акцията обхваща единствено пазара в САЩ, където вече са привикани близо 85 000 возила.
  • 7 Само Тесла са калпави

    7 7 Отговор
    GM обяви сервизна акция за 1,5 млн. в Китай

    В една от най-големите операции от този род в Китай ще бъдат отзовани моделите на Buick и Chevrolet
    GM обяви сервизна акция за 1,5 млн. в КитайGeneral Motors и нейният китайски партньор изтеглят около 1,46 млн. коли заради опасения относно тяхната безопасност, съобщава ВВС.

    В една от най-големите операции от този род в Китай, GM и Shanghai General Motors ще отзоват моделите на Buick и Chevrolet. Съмненията са за повреда в скоба, която обезопасява горивната помпа, оповести китайският надзорен орган по качеството.

    Същевременно Ford ще изтегли до 81 хил. автомобили Kuga заради опасения от проблеми с кормилната уредба.

    Поделението на Volkswagen в Китай пък през миналия месец привика над 640 хил. коли за проверка на различни проблеми, свързани с електрическата система, течове на гориво и скоростната кутия с два съединителя DSG.
  • 8 Само Тесла са калпави

    5 8 Отговор
    Тойота“, най-голямата автомобилостроителна компания в света, обяви, че изтегля над 6 млн. автомобила, продадени из целия свят.

    Сервизната акция се налага заради различни технически проблеми, някои от които свързани с кормилната уредба и кабелите на въздушните възглавници.

    Подобни масирани изтегляния не са прецедент за японската компания.

    От „Тойота“ посочват, че са засегнати общо 27 модела, сред които градският „Ярис“ (Yaris) – произведен в периода 2005-2010 г., високопроходимият RAV4, пикапът „Хайлукс“ (Hilux) и „Ърбън Кръузър“ (Urban Cruiser).

    Японската компания съобщи, че 825 хил. от засегнатите коли са в Европа.
  • 9 Антиелектрика

    18 11 Отговор

    До коментар #5 от "Браво!":

    Точно ти ли си тръгнал да ревеш, тролче?
    Ти си този, който пише с различни никове, за да създава чувство за масовост. Хората не искат да си губят времето с теб и за това ти щракат минуси.
    Крадеца вика, дръжте крадеца!

    Коментиран от #13

  • 10 Бесен Язовец

    9 12 Отговор
    Малеййй, то гооолем дефект и хейтърите веднага тръгнаха да плюят, 2 -3 болта били ръждясали, ще ги сменят там за полвин час, ще ги пръснат с нещо против ръжда и готово !

    Коментиран от #12

  • 11 гост

    6 8 Отговор
    По-добре да ги привикат отколкото като ГМ да си траят за боклучав контактен ключ и да загинат десетки хора, от дефектните еърбегове на Таката загинаха стотици хора. Имаше навремето случаи на производител, при който при включен десен мигач и силен удар отзад почти сигурно избухва колата в пламъци понеже резервара и кабелите правят контакт при деформацията: производителя вместо да даде няколко стотин хиляди за отзоваване, той дава милиони за адвокати, само си само да не прави отзоваване, а смъртните случаи се множат. ГМ знаеха за контактния ключ струващ 1 долар!, но не го сменят и сега плащат милиони.
    Така че е желателно автомобилен производител да направи такава акция, вместо да си трае и след 5г. да започнат дела.
  • 12 HRS

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "Бесен Язовец":

    А защо болта ръждясва ти задавал ли си си този въпрос???
    Има си отговорник за качество и контрол ако е на мястото си това точно никога няма да се случи. Ясно е че тези болтове не са по-спецификация!!!!
    Има и друга информация че точно тази част на Тесла куца а тя трябва да е на първо място заедно с HRS.

    Коментиран от #32

  • 13 smeh

    13 9 Отговор

    До коментар #9 от "Антиелектрика":

    Сринаха им се акциите и го хваща шубето за заплатката. А на фона на срива появата на такива новини са голям проблем, че току-виж Тесла зомбитата та земат, да прогледнат.

    Даже наскоро един ми изкачаше с прототипа на Роадстера, който видиш ли няма да има кола с ДВГ, която да може да го бие на ускорение. Пратих го да си свери информацията с прототипа на Девил 16, който ще е 5000+ кс, но засега е измерен официално само на 4500-600, защото НЯМА ДИНОМЕТЪР за повече :). Мигаше на парцали. Това са електро-зомбитата в 90% от случаите технически неграмотни и незапознати хора.

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Антиелектрика

    11 8 Отговор

    До коментар #13 от "smeh":

    Аз нямам нищо против миксерите, но да ми ги налагат някакви невежи, няма да стане.
    То преди 25 години рали автомобилите в група Б ускоряваха за 1,8 секунди и то "едва" с 800 к.с.
    Пък да гният на втората година болтовете на кола за 200 000 лева, показва каква фирма е Тесла. Нали уж електричките не се обслужвали?
    Не, че този проблем е слабост на технологията на електромобилите, но зомбитата ги изкарваха необслужваеми, а се видя, че са същите каруци като останалите коли с ДВГ.
    За мен най-голям смисъл ще има от електромотори при мотоциклетите.

    Коментиран от #18

  • 15 KKKKK

    6 5 Отговор

    До коментар #5 от "Браво!":

    То да беше само под статиите за Тесла.Истинската им страст се разкрива под статиите за Русия.Можем само да предполагаме, колко ли струва всичко това на някой.

    Коментиран от #16

  • 16 smeh

    11 3 Отговор

    До коментар #15 от "KKKKK":

    Когато фактите говорят боли много нали? Когато не одобряваме даден продукт автоматично ставаме тролове? Ма много си елементарен и се опитваш да делиш за/против РУСИЯ/САЩ, бе троле.

    За руските дрънголници, мнението ми е същото като за американската прехвалена консерва. Разликата е, че едните са без пари и си ги знаем, а другата е една торба пари и след 3-4 годишна експлоатация ще трябва да я мажем със шагрен отдолу. Капиш?

    Коментиран от #23

  • 17 Илон

    5 8 Отговор

    До коментар #13 от "smeh":

    Ами притеснявам си се за заплатата, затова пиша тук. Знам че заплатата ми най-много зависи от това какво ще кажат коментиращите във fakti.bg
    И слушай внимателно какво говорих, базовият Roadster ще ускорява за толкова и ще изминава 1000 километра, дано схващаш за какво ти говоря.
  • 18 С пистолет на челото

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Антиелектрика":

    И кой точно ти оправя пистолет на челото да си купиш електромобил и то задължително Tesla? До 2040 година със сигурност ще се произвеждат автомобили с ДВГ и ще се карат докато им се изчерпи ресурсът. Ти на колко години ще си през 2060 година и откъде ще си купуваш бензин, като затворят 99% от бензиностанциите тогава? Това кой какво ще кара си остава личен избор поне следващите 40-50 години. Не знам какво ти бърка в да не казвам къде, когато някой си избере нещо различно от тебе. Някой да ти е казвал да не караш ДВГ?

    Коментиран от #20

  • 19 Zevzeg

    9 4 Отговор
    Не знам за теслите, но имах пасат 6тица, като започнем от дефектна кормилна уредба, дефектни ръчни спирачки, дефектна глава на двигателя, която струва над 2000лв и стигнем до дефектни дюзи, това са масови дефекти при почти всички оасати произведени по това време, от които почти нищо не се признава, единственно дюзите и те АКО ТИ СЕ РАЗВАЛЯТ ПО ВРЕМЕ НА РЕКОЛА, а ако не ти се развалят тогава нямаш късмет и си с 5 бона назад, ако не искаш да купуваш други дюзи втора ръка с дефект и да стискаш палци да не те остави на пътя. Та ако говорим за традиции в дефекти съм съгласен, просто никоя друга марка не си вика колоте за рекол
  • 20 Антиелектрика

    8 6 Отговор

    До коментар #18 от "С пистолет на челото":

    Я, поредния ник на г-н Функционална неграмотност.
    Теб кой те е питал?
    Субсидиите от въздуха ли идват? Търговията с въздуха, наречена въглеродни квоти кой я налага?
    Ама чакай, че забравих как ако има ДВГ с водород ще има въглероден двуокис, защото всички коли горят масло - хахахаха
    Само гледай да не ти се счупи кристалната точици.

    Коментиран от #24

  • 21 До 5

    7 7 Отговор
    до 5

    Хаха ти сега ли го разбра това. От години коментарите се пишат от екипа за да се създава илюзия за активност на сайта.
  • 22 гост

    8 6 Отговор
    А ДСГ кутиите на ФВ като бяха пълен боклук в началото и гаранцията им хитро не покриваше калпавите части какво стана, да не би ФВ да направи акция? Не, клиентите сами си плащат ремонтите, както и на хлабавите вериги на ТСИ двигателите, както сега ядат дървото след дизеловите проблеми, защото ако не ги бяха осъдили нямаше да си мръднат пръста, ясно е. Какво остава за нова марка с напълно нови архитектури. Отворете и се поинтересувайте кой производител по колко акции прави, това е нормално за нови коли и напълно в реда на нещата за т.н. бета-версии каквато е тесла модел С преди ъпдейта. Това хората го знаят и не се възмущават, инак щяха да карат голфове 3,4 а гоуемите даже и 5.
  • 23 KKKKK

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "smeh":

    Понеже вчера слезна от Теслата та раздаваш коментари чак с какво ще я мажеш след 3-4 години.Смях.Капиш.
  • 24 Задаваш отговори

    2 8 Отговор

    До коментар #20 от "Антиелектрика":

    Защо си задаваш въпроси на които сам си отговаряш? Субсидиите се събират от тези които увеличават замърсяването и се раздават на тези които го намаляват за да не се превърне планетата в една опушена топка. Какво нередно виждаш в това? На теб да не ти изхвърлят боклука безплатно, като пълниш контейнерите? Не си ли плащаш за това? Безплатен обяд няма. НЯ МА!

    Коментиран от #25

  • 25 Антиелектрика

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Задаваш отговори":

    Ама верно ли въглеродния двуокис опушва - хахахахахаха
    Какво ли се занимавам с теб, като си мислиш, че някой ще извози въглеродния двуокис до Марс и за това си плащаш?
    Сменяй си никовете, карай си умрелия дизел и не ме занимавай с глупости!

    Коментиран от #26

  • 26 smeh

    4 2 Отговор

    До коментар #25 от "Антиелектрика":

    Е ти не разбра ли, че човека си обича комунистическите приоми, ала Другари, дайте да дадеме! Без субсидии мислиш ли, че може да си купи електричка? Това му е цялата мъка, иска от другите да съберат за да може такива като него да имат. А дотогава ще си кара дизелчето и ще си къта по форумите. То и без друго само ние 3-мата си пишем по тия теми, нищо че Електрика участва с 15 ника.

    Коментиран от #27

  • 27 Антиелектрика

    3 1 Отговор

    До коментар #26 от "smeh":

    Най-лошото е, че е със самочувствието на знаещ, а завалията е напълно скаран с науката и технологиите.
    Сега ще каже, че сме един човек, който е функционално неграмотен - хахахахаха
    Само, че лично аз нямам никакво желание да се занимавам с него, защото е супер досадно вече.

    Само да се чудиш къде изчезна измисленото Глобално затопляне, с което си оправдаваха смъкването на кожи от гърба на обикновения човек, с търговията с въглероден двуокис. Ние ги плащаме, а после те си ги разпределят за смотаните мискери, само и само да си водят геополитическите войни с Русия. И сега същата петролна мафия, ще ми говори за електромобили и екология, като уж преживели катарзис - повръща ми се от тях, а рибите тук кълват и вярват в светлото електрическо бъдеще!

    Коментиран от #28

  • 28 smeh

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "Антиелектрика":

    Напълно съгласен!

    А относно нрава му на Електрика: По това дали си признава грешките или си променя мнението, когато насреща му се дава другата гледна точка с издържани аргументи, можеш да познаеш дали един човек е с капацитет над средното или не.

    Преди години, когато Тесла още прохождаха и тъкмо бяха извадили модел С, останах изключително впечатлен. Поразрових се и за Мъск, който масово из нета го изкарваха полу-Бог. После се сетих за Бил Гейтс и неговото амплоа. Уж голям алтруист, пък като разбереш същинската дейност на неговата фондация и изгледаш няколко документални филма, как е станал това което е, разбираш, че както нашата ДС, така и в САЩ си имат котило, клуб на милиардерите ако искаш ги наречи, където няма случайни хора.
    Пиша това, защото Мъск спада също към това число. За момент ме беше заблудил, че е от хората, които толкова бързо са се развили, че не са успели да го купят докато е още "малък", но с времето и действията си се видя, че изобщо не го е еня за природата и хората.

    Коментиран от #30

  • 29 Завалия

    3 3 Отговор
    Какви субсидии сънувате ? Пак сте се напушили с въглероден двуокис. В България никой не дава субсидии за такива "глупости" заради "умници" като вас. И какво ни е на въздуха? Само се чудя колко гадно мирише и се вижда този въглероден двуокис в София през зимата, а уж нямал мирис и бил безцветен?

    Онези луди германци, печелят без субсидии търгове за вятърни паркове на 3 евроцента, испанците смятат да изградят над 20 гигавата фотоволтаици без субсидии, Тесла вече са продали почти 200 000 автомобила и им прекратяват субсидиите, но половин милион клиенти ще си ги купят и без субсидии, ама Ганьовците от всичко само далаверата със субсидиите им се върти в главата да не се минат нещо и не виждат цялата картина! Вятъра и слънцето вече са най-евтината енергия, а електричките евентуално ще станат със или без Тесла.

    Не виждате ли, че именно КОМУНИСТИЧЕСКИ Китай е начело на производството на батерии, фотоволтаици и електромобили, а Илон Мъск е играч на дребно покрай тях. ЗАПОМНЕТЕ - КИТАЙ. Омръзна ми да повтарям! КИТАЙ! Останалите гледат да не изостават.
  • 30 Антиелектрика

    2 1 Отговор

    До коментар #28 от "smeh":

    Така е, но за жалост са малко хората, които го проумяват.
    Лошото е, че тролът, който се подвизава тук, е толкова първичен, нагъл и неук, че си личи от километри как е на хранилката на зелените поробители!

    Най-противно е как такива лобита в САЩ, вършат идиотщини през главата на Тръмп. Само, че последните зими показаха как лъсва лъжата за измисленото Глобално затопляне и се стигна до абсурдността да се твърди, че било студено заради затоплянето, все едно хората са малоумни и могат да ги лъжат по този начин! Та същите тези кръгове сега са на нож с Тръмп и за това сега превърнаха Европа в опитен полигон на "зелените" си престъпления.
    Ок, развивайте си електромобилите и ВЕИ-тата, но защо трябва да е с моите пари? Сега ли точно трябваше да стане - точно след войната в Крим? Нима преди това нямаше литиево-йонни батерии и електромотори? Нима преди това нямаше замърсяване?
    Ама преди това се източваха пари за запълване на озоновата дупка. Като озонът между другото, е същия газ като въглеродния двуокис - класифициран е като парников. Е как така се борим срещу парниковите газове, пък искаме да запълним озоновата дупка?
    Някой нещо да е чул за озоновата дупка, откакто измислиха Глобалното затопляне?

    То си трябва малко сиво вещество, за да видиш общата картинка, а не да тролиш по цял ден, но явно на малко хора им се мисли!
  • 31 Мъничко акъл

    1 2 Отговор
    Вярно съвсем малко акъл трябва, да разбереш че слънчевата и Вятърната енергия вече са по-евтини отколкото ядрената и въглищата и не се нуждаят от субсидии. Дори в България още преди няколко години прекратиха субсидиите за най-големите фотоволтаични централи, а сега се субсидират само покривни централи за собствено ползване с мощност максимум 30 киловата(мощността на два апартамента), като най-скъпата цена за изкупуване на излишната енергия им е по-евтина отколкото се продава пиковата енергия на потребителите.

    Още малко акъл е необходим, за да проумееш, че при производството на електроенергия от слънцето и вятъра не се отделят НИКАКВИ вредни емисии дори ако приемем, че СО2 е полезен.

    Още мъъничко ти трябва, за да се сетиш, че за запазване на топлинния баланс на планетата, ако някъде е много по-горещо от нормалното, ЗАДЪЛЖИТЕЛНО някъде трябва да е много по-студено, което от своя страна води до осигуряване на условия за бурни ветрове и урагани. Ти обаче разсъждаваш на парче без да виждаш общата картина!

    Коментиран от #34

  • 32 Швабите били най добри мит

    0 2 Отговор

    До коментар #12 от "HRS":

    Какъв отговорник бре Хасане!Браво,че имаш толкова много плюсове.Това показва какви хора пишат,Тесла това,онова,миксери,фуги и т.н.Както на тесла така и на немските ви таралясници болтовете и гайките и както много други неща,се правят от други фирми.На абсолютно всички автомобили болтовете и гайките са поцинковани.Може да е жълт,бял и черен цинк на кой как му е кеф.Това се прави с цел защита от корозия.Прави се главанично в едни големи барабани се вкарват детайлите и се въртят,според тока и времето се натрупват цинк в микрони.После се вадят произволни детайли и се измерва колко цинк се е натрупал и дали е в норми.Никога не е късно да станат грешки (по тънко покритие) не добре обезмасляване и.т.н.Цинкът се отстранява със солна киселина.Тесла са пичове и Евала ,че правят таз кампания няма да плащат те.Дайте да видим швабите какви и за какво кампаний са правили.Тесла се застрахова.
  • 33 Никой

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "калпава работа":

    Това в коя от теслите който си виждал го има
  • 34 smeh

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Мъничко акъл":

    Вярно ти е мъничко акъла. Такива глупости скоро не бях чел - "Слънчевата и вятърната енергия били по-евтини от ядрената". Мислех си, че си корпоративен трол, а то се оказа, че си ЗЕЛЕН ТРОЛ(ще ползвам авторското право на Антиелектрика, той най-точно те определи). Да можеше такива като тебе дето ги плещят тея простотии да ги закачат към ЕРП само от ЗЕЛЕНИ източници да им гледам сеира. Първо цената и второ режима на тока. Особено зимата ще е най-голямата забава да ги слушам как се къпят със студена вода щото панелчето нещо не подгрява.

    P.S. Към Антиелектрика имаме си много хубава поговорка по тая тема(Глобално затопляне/катаклизми/озонови дупки) - Каквото и да ти говорят да знаеш, че става дума за пари. :)

    Коментиран от #35, #36

  • 35 Антиелектрика

    4 1 Отговор

    До коментар #34 от "smeh":

    Ти още ли му се връзваш на тоя?
    Единствения начин е пълно игнориране!

    Обаче си прав, че винаги става въпрос за пари. Ей това е проблема - всеки е готов да тръгне срещу всякакви принципи, съвест и справедливост, само и само да изкара някой милион.
    Ей ги норвежците - най-големия износител на нефт, а се правят на най-големите еколози и забраняват ДВГ. Ами спрете си добива на нефт, двулични откачалки!
    Да, ама не - цоцат си яко и живеят като търтеи.
    Както казах, след векове, случаят Брайвик ще се изучава като най-красноречивия пример за липса на справедливост, адекватност и наличие на мисъл в изп@д@растелите и разлигавени западняци! Те са срам и позор за предците си викинги, но след Втората световна война и германците са срам и позор за предците си!
    Сега няма по-важно от парите в тези общества и един ден естествения подбор ще ги заличи от лицето на света. За жалост и ние ще сме сред тези изчезнали общества. Но такъв е животът - няма нищо вечно и трябва да приемаме нещата по-спокойно.
    С Тесла или без нея, вече е решено да направят електрическия експеримент с автомобилите на гърба обикновените хора по света.

    Коментиран от #39

  • 36 Цени

    1 2 Отговор

    До коментар #34 от "smeh":

    Виждам че си запознат с темата за цените. Би ли казал конкретни цифри за цените на новопостроените фотоволтаични, вятърни и ядрени, мощности през 2017 година и цени на подписаните договори за изграждане на нови мощности след това?

    Никога не съм твърдял, че може да се мине само на ВЕИ. Обаче да спрем въглищните централи през 90% от годината. Ние имаме късмет, че вече АЕЦ Козлодуй се е изплатил и не се налага да строим нова атомна централа поне до 2050 година, която да ни доставя скъпа енергия когато не работят ВЕИ. Въпреки че Козлодуй работи на себестойност почти без печалба, продава енергията на по-висока цена от някой от подписаните договори за вятърна енергия в Европа.

    https://greentech.bg/archives/74372


    http://3e-news.net/свят/слънчевата-енергетика-в-европа-ще-нарасне-с-11-гвт-през-2018-г_60229

    Дори в България, всички производители на електроенергия с мощност над 4 мегавата, включително ВЕИ централи от първи юли тази година ще продават всичката си енергия на борсата на пазарни цени.

    Очаквам конкретните цифри защото всичко останало е празни приказки от времето на баба ми когато атомната енергия е била евтина, а въглищата са давали сигурност на системата. В момента вече изграждането на ВЕИ е по-евтино и това че плащаме надбавка от 2 стотинки заради старите скъпи ВЕИ, които в България бяха изградени на мафиотски принцип, може да бъде компенсирано, ако новите централи от възобновяеми източници успеят да бутнат цената на енергията с
  • 37 Пари?

    2 2 Отговор
    Толкова ли не можеш да се усетиш, че децентрализирането на производството на енергия дава парите в ръцете на потребителите, а не на една шепа хора контролиращи АЕЦ или някой петролен кладенец? Развитието на технологията на батериите, свали цените им и направи рентабилно съхранението на енергия, която може да се използва както за осигуряване на енергийните нужди от възобновяеми източници, така и за осигуряване на енергия за транспортни нужди.
    Норвежците не са прости. Предпочитат да си продадат ресурсите на другите и да си запазят държавата чиста с парите изкарани от ресурсите. Арабите и те не са прости. Вече изграждат фотоволтаични централи, за да не горят нефт за производство на електроенергия, а да го продават на балъците, които искат да се опушват и да обгазяват гражданите си. И Да пак става въпрос за пари, но както виждаш, фотоволтаиците пестят пари, електромобилите пестят пари, батериите за съхранение на енергия пестят пари следователно хем по чисто хем по-евтино.

    https://www.publics.bg/bg/news/18420/
  • 38 Цени

    1 1 Отговор
    Умълчахте се нещо и "двамата" пак ли отидохте на кафенце като тази сутрин, че ви няма по няколко часа и след това пишете в рамките на 15 минути "двамата". Понеже не виждам цени за които ви помолих, да ви питам днес как си представяте работата на АЕЦ Белене при която минималната възможна цена на топка се очаква да е минимум 170 лв на мегаватчас за да не е на загуба?

    http://3e-news.net/българия/енергийната-борса-затвори-при-цена-от-35-86-лв-за-mwh-с-ден-за-доставка-31-март_60292

    Енергийната борса в рамките на търговията „пазар ден напред“ затвори при цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 35.86 лв. за MWh и количество от 8556.10 MWh с ден за доставка 31 март 2018 г. , сочат данните от търговията.

    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 41.97 лв. за MWh, при количество от 4436.7 MWh.

    Извънпиковата енергия (4119.4 MWh) е на цена от 29.75 лв. за MWh (1-8; 21-24 часа).

    Борсата стартира при средна цена от 23.29 лв. за MWh и количество от 301.5 MWh.

    Най-високата цена в рамките на търговията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) е регистрирана в диапазона 8 - 13 часа и е от порядъка на 43. 09 лв. - 44.03 лв. за MWh и количество от 332.5 – 352.6 MWh. Близки до тези цени, но малко по-високи количества са регистрирани във времето и от 18 – 23 часа.

    В 24 часа цената на търгуваната енергия е 31.8 лв. за MWh.

    Коментиран от #40

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Енергиен талибан

    2 0 Отговор

    До коментар #38 от "Цени":

    Ти някога направил ли си и едно копче???
    Аз съм участвал и до пускането само на един котел за въглища в ТЕЦ ни отне 5 години. Белене не може да се пусне за по-малко от 10 години.
    И още нещо не може един проект да го протакваш 30+ години и да си доникъде. Ако я правиш 100 години може тока да излезе и 200 евро ама това е благодарения на същият твоят ментор(Костов) от който цитираш статиики.
    Виж тази статия и внимателно я прочети!!!
    http://www.vestnikataka.bg/2015/12/82329/
    На борсата търгуват главно енергия от Козлодуй щото енергията от ВЕЦ задължително се изкупува скъпо, кой луд ще я пусне на борсата. А евтината от Козлодуй на борсата щото прекупвачите от мафията трябва да се нагушят на мой-гръб.
    Кото добавим и субсидиите за ВЕЦ изясни ли ти се картинката???
    Прекупвачите и мафията не иска държавна централа която да продава без печалба на държавата(поданиците си). Трябва да мине през 20 търговеца да се наядете здраво.
    И още нещо аз съм работил в Ротердам там има една ареа до пристанището повече от 10км. от двете страни само заводи, само там са повече заводи от цяла България. А твоят ментор продаде всички заводи на Банев и други като него за да нямаме икономика и да няма нужда от енергия. Само търговци като тебе да се гушат с пари ,другите са само потребители и да мизерстват, браво на вас.

    Коментиран от #41, #42

  • 41 Антиелектрика

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Енергиен талибан":

    Що му се връзваш на този?
    Нали го виждаш колко му е пипето?
    Това същество е толкова самовлюбено, че си мисли как всички постове, които се пишат срещу него, са само от един човек!
    Типичен зелен троп е - дава за пример Германия, а там обикновения човек плаща 1 лев за киловат час. Ама като истински Бай Ганьо, него го вълнува точеца да му е евтин, защото щял да го прекарва като фирма. И после ние сме били Ганьовци, защото заради нас държавата не му давала субсидия, че е много важен за света, нагляра той!
    Абсолютна гротеска е - еколог с дизел!

    Пълно игнориране за него, да се пука от яд, че никой не го бръсне за слива, многониковия лъжец!
  • 42 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "Енергиен талибан":

    Благодаря ти за линка от 2015 година към вестник Атака. Посмях се от сърце първо на статията, а после на такива като тебе, заслепени от партийни вождове и нямащи грам собствена воля, да проверят дали това с което им промиват мозъците има някаква връзка с реалността.
    Колко трябва да си умен за да се вържеш на това:

    "Така токът от АЕЦ „Козлодуй“, ако излиза на 4-5 или стотинки себестойност, докато ви светне в крушката, вече е дошъл на 45- 47 лева. А след старта на борса­та при търговците на едро ще отива на двойна цена – на 75-80 лева. И тази цена ще набъбне, след като я продадат на Енер­гото и оттам Енергото започва да си слага такси, данъци, нор­ма на печалба. Сметката ви за ток в най-умерения вариант на пресмятане ще се утрои. В уравне­нието има едно неизвестно и то ще продължава да е застраши­телно неизвестно поне до средата на годината, ко­гато вече енергийната борса се очаква да заработи. Но от това животът ни няма да се подобри. Напротив. Ще се окаже невъз­можно да оцеляваме, ако имаме хладилник, котлони или клима­тик."
    Токът от 5 стотинки щял да стане 70-80 лв. Това дори абсолютен идиот не може да го повярва.
    Вече са изминали три години откакто работи енергийната борса, оцелявам някак въпреки че имам и хладилник и котлон и климатик и още доста електрически уреди. Цената от тогава почти не е мръднала за битовите клиенти, а за промишлените цената на тока падна с 20-30% с изключение на два-три месеца за периода от последните три години.

    Осве

    Коментиран от #43

  • 43 Енергиен талибан

    1 0 Отговор

    До коментар #42 от "Атакааааааааа":

    Точно така, само че това е просто една медия, която цитира експерти, а ти цитираш Иван Костов великият енергиен експерт.
    Кажи кое не е вярно???
    1.Че търговоцоте надуват цената ли??
    2.Че държавата мже да продава енергия без да има на входа и на изхода скубачи ли?
    3.Че на борсата се продава главно енергия от АЕЦ и държавните Марици ли?
    4.Че ВЕИтата прдават на НЕК скъп ток ли, и ние също плащаме субсидии ли?
    4.Че твоят велик енергиен експерт продаде заводите на мутри ли?
    5.Че тези мутри не продадаха обрудването и после нарязаха заводите на скрап ли?
    6.Че една централа я строят 50 години ли за да има комисионни и да текът пари на някъде ли?

    Вие знаете само да ядете, ама да построите нещо, никакви ви няма.Важно е търговията да върви и ако може с държавни поръчки, големи бизнесмени, търговци на дребно.
  • 44 Енергиен талибан

    0 1 Отговор
    http://www.mediapool.bg/poskapvashtiyat-ryazko-tok-za-biznesa-razkri-tamnata-strana-na-pazara-news273101.html
    Прочети и това да видиш какво правят търговците, и как изкуствено зависяват цените и изнудват предприятията.
    Също че държавните централи са ЗАДЪЛЖЕНИ, ЗАДЪЛЖЕНИ да продават част от енергията си на борсата!!!!!
    Та за да работи борсата понеже ВЕИтата продават на НЕК борсата се храни от АЕЦ и държавната Марица.
    Тоест ние ще плащаме скъп ток от ВЕИ а на борсата се купува от търговците евтин ток от АЕЦ за да може да му се сложи надценка от търговците.
  • 45 Атакааааааааа

    0 0 Отговор
    Тази "медия" с "експертите" могат да манипулират само хора без капка мозък. Купували за 5ст и продавали за 80лв уаууу! Тези като тебе, които мислят че държавата е добър стопанин. Тези, които не осъзнават, че държавата се ръководи от политици, а СВЕСТЕН ПОЛИТИК НЯМА. НЯ МА!

    Именно заради продажба на тъмно за няколко минути на енергия за 100 милиона от АЕЦ Козлодуй, вече всички ще продават и купуват енергия на борсата, за да е прозрачно и да има конкуренция на пазарни принципи.

    Спри да ми даваш мрачните прогнози на този или онзи "експерт" от миналото, включително Костов, който също е маскара, ами си покажи носа в реалността и се огледай какво се случва наоколо СЕГА.

    http://m.24chasa.bg/novini/article/6783702

    Средната стойност от 61 лв. за мегаватчас пада на 14,80, за да се вдигне вчера до 78 лв.

    Минималната стойност е отчетена на 18 март, като това е най-ниската средна цена, откакто на 5 януари 2016 г. борсата отвори. На въпросната дата в отделни часове е имало и по-ниски и дори отрицателни цени.

    Предния ден - на 17 март, цената на тази платформа е 24,96 лв. за мегаватчас.

    За утре :

    http://3e-news.net/българия/енергийната-борса-затвори-при-цена-от-44-99-лв-за-mwh-с-ден-за-доставка-2-април_60300

    цена за базова енергия (1 – 24 часа ) от 44.99. за MWh и количество от 15427.70 MWh с ден за доставка 2 април 2018 г. , сочат данните от търговията.

    Цената на пиковата енергия (9-20 часа) е 49.06 лв. за MWh, при количество от 9047.5 MW

    Коментиран от #46

  • 46 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #45 от "Атакааааааааа":

    Ти си най-необразованият човек с когото съм спорил!!!!
    Дори не правиш разлика между МЕГАватчас и КИЛОватчас!!!!!!!!!!!!!

    От там нататъка няма какво да ти говоря, първо се върни в училище после се опитай да мислиш малко.

    А истината всеки ще я разбере когато провери каква енергия се търгува на тази борса.
  • 47 Атакааааааааа

    1 1 Отговор
    Абе аз много добре разбирам разликата между киловатчас и мегаватчас, но твоят "експерт"от вестник Атака не я разбира! Представи си щом не разбира това, какъв експерт е. Разбира се там ги избират експерти по манипулация и промиване на мозъците.

    Ето ти цитатът от вестник Атака:

    "В случая със стоката „електри­чество“ над себестойността се начислява прословутата такса „задължение към обществото“, такса достъп, такса пренос, енергото си пише своя процент върху цялата сума – отделно начисляват върху всичко и ДДС. Така токът от АЕЦ „Козлодуй“, ако излиза на 4-5 или стотинки себестойност, докато ви светне в крушката, вече е дошъл на 45- 47 лева. "

    Дали разликата идва само от преобразуване на киловати в мегавати?

    4-5 стотинки на киловат час, означава 40-50 лв за мегаватчас. Няма такава математика, в която дори само ДДС да сложиш и да получиш 45-47лв. до крушката (40лв+20%ддс = 48лв).

    Да не говорим за добавяне на всички изброени такси, когато най-ниската цена до клиента, тази на нощна енергия става 120 лв за мегаватчас. На някой определено му липсва образование, но в случая това не съм аз. Точно затова държа да споря с цифри и факти, а не с мнения на "експерти", защото математиката е една и не може да се манипулира.

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "Атакааааааааа":

    Ти се хващаш за една статия и чоплиш като хлебарка в нея без да следиш какво аз ти пиша. А това че не знаеш какво е кило и мега си е твой проблем.

    А прочете ли това от твоята статия:
    Производителите(В Германия и Чехия) на зелен ток са предпочитали да продадат електроенергията на загуба, но да приберат премиите за производство. Тоест субсидиите си!!!!!

    Та питам директно:
    1.Аз субсидирам ли ВЕИтата???
    2.Задължена ли е НЕК да изкупува енергията от ВЕИтата на непазарна цена???
    3.Колко процента от тока от Българските ВЕИта са на борсата???

    И накрая човек, който казва че ще ми излезе по-евтино да си купя ток от държавна централа преминал през десетки прекупвачи вместо директно от Държавата е за болница мр. Гост/Електрика.

    Коментиран от #51

  • 49 Енергиен талибан

    1 0 Отговор

    До коментар #47 от "Атакааааааааа":

    Експерти свързват спада в котировките и с промените в закона от декември, които задължиха всички с централи над 5 мегавата -БЕЗ ТЕЗИ С ПРЕФЕРЕНЦИАЛНИ ЦЕНИ, да търгуват тока си на борсата.

    Сега разбра ли къде е проблемът, едва ли като не правиш разлика между KWh и МWh.
    Ще ти го кажа като за първолак. Чрез закон енергията от ВЕИ се изкупува на преференциални цени затова тя не се търгува на борсата.Обаче поради нея и твоят ментор който съсипа икономиката има излишък от ЕАЦ която се дава на борсата на ниски цени. После търговците я вземат и правят спекулации за да може тока да се лашка като биткойнта нагоре надолу. И естествено търговците си напълват джобовете а данъкоплатците се възхищават на Гинка шалтерът и господин Кадиев от къде имат милиони.

    Коментиран от #50

  • 50 Атакааааааааа

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Енергиен талибан":

    Продължаваш да ни заливаш със собствените си разсъждения, които нямат връзка с действителността! Промяната на цените на тока включително и на преференциалните, се извършва един път годишно точно на първи юли всяка година. Точно оттогава всички централи с мощност над 4 мегавата, минават на борсата.

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/03/29/3155166_vei-tata_izlizat_na_borsata_detailut_e_koga_tochno/

    Новите продавачи


    Най-основната промяна в Закона за енергетиката е изваждането на свободния пазар на всички производители, които сега имат преференциална цена за електроенергията. Това са топлофикациите, когенерациите, заводските централи, както и ВЕИ с инсталирана мощност от 4 мегавата нагоре. Става дума за общо 147 компании.

    Коментиран от #52

  • 51 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #48 от "Енергиен талибан":

    Поредното дрън-дрън Нямащо нищо общо с действителността. Последно какво искаш? Политиците/държавата да не се месят в бизнеса и да оставят всичко на пазара, или държавата да ти е посредник, само че държавата е равно на политиците, които до един са маскари.

    Разбрал недоразбрал пак ръсиш мозък. С последните промени, всяко предприятие МОЖЕ ДА СИ КУПИ ТОК ДИРЕКТНО ОТ КОГОТО ИСКА ПРОИЗВОДИТЕЛ БЕЗ ПОСРЕДНИК!

    https://www.dnevnik.bg/biznes/2018/02/12/3128532_tokut_na_borsata_poevtinial_s_20_ot_nachaloto_na/

    Добрев обяви, че спадът на цените през новата година идва след като през декември спешно бяха приети законодателни промени, които задължиха всички производители с мощност над 5 мегавата да продават тока си на борсата. Това дало възможност на купувачите да купуват ток направо от борсата без да ползват услугите на търговци.
  • 52 Енергиен талибан

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Атакааааааааа":

    Абе талибан аз те попитах нещо ама ти бавно схващаш, отново пост 48 чакам отговор на въпрос 1,2,3.Отговори ми за момента за който и ми даваш цени а не за в бъдеще където нямаш данни какви ще бъдат цените освен прословутата ти кристална топка.
    2. А Това прочете ли:
    В момента те продават произведения ток директно на НЕК по фиксирани цени. С промените в Закона за енергетиката тези производители ще бъдат задължени да продават цялата си енергия на свободния пазар, като ще получат договори за премия, които да компенсират разликата между пазарната цена и тази, която те имат в дългосрочните си договори.
    Това как се нарича?????????????????????????????????????????????

    Сега свана ли го или това е като Киловатчаса и Мегаватчаса. Бързо схващаш ама трябва да ти се повтаря по милион пъти!!!
  • 53 Атакааааааааа

    0 0 Отговор
    Аз чета, разбирам, и правя причинно-следствени връзки между прочетеното, Но на теб определено не ти се отдава! Прочети още веднъж пост 36, още там съм написал всичко. Повечето фотоволтаични централи в България са "държавни" защото са притежание на държавници. Оскъпяването на енергията е 2 стотинки, към всеки киловат от сметката ти. За сметка на това само от началото на годината, заради излизане на борсата на малките централи включително ВЕИ без преференции(тези изградени след 2015 година), ЦЕНАТА НА ТОКА Е ПАДНАЛА С 20%, което ще рече с 4 стотинки. Можеш ли да си направиш елементарна сметка тока вдигнал ли се е или се е качил? Това днес! Факт.

    И малко кристална топка. От първи юли се очаква още по-голямо падане на цените.Именно защото цената тока на мафиотските фотоволтаици е гарантирана, а те ще са на борсата, ще свалят цените и на другите централи, защото ще гледат да продадат произведената енергия на каквато и да е цена, а те нямат разходи за гориво.

    Какво казва твоята кристална топка за цената на тока след 1 юли? Той наближава, а аз помня какво писа за цената на АЕЦ. Ще запомня и какво ще отговориш сега

    Коментиран от #54

  • 54 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Атакааааааааа":

    Не аз на грамофон няма да отговарям.
    Няма как да отговаряш на въпроси с въпроси.
    Отговори поне на един въпрос номер 3, искам данни за вчера примерно или преди една седмица нека всички да видят:
    Х мегаватчаса продадени от АЕЦ Козлодуй на борсата
    Y мегаватчаса от Марица изток 1
    Z мегаватчаса марица изток 2
    W мегаватчаса продадени от Български ВЕИ.

    После ми даваш за тези W мегаватчаса от Български ВЕИ каква им е била средната цена и после вече ме питаш каквото и да било.

    Освен това тези малки ВЕИта са построени с парите на Европейският данъкоплатец тоест моите по програма за селските райони или от Българите чрез фонд "КОЗЛОДУЙ"!!!!!
    И не е вярно че нямат преференциални цени има и още как.
    Така че веднъж получават субсидии, втори път задължително изкупуват тока им, трети път на преференциални цени, четвърти път има обществен данък, ама първо научи мерните единици после ела говори.
    https://www.24chasa.bg/novini/article/4920417
  • 55 Атакааааааааа

    0 0 Отговор
    Не виждам никакъв смисъл да ти отговарям на риторични въпроси. И мен ме е яд да плащам за централите на политиците, затова че изпълниха цялата квота за фотоволтаици до 2020 година още през 2013, а аз не мога да си закача два киловата фотоволтаици на покрива които да си ползвам сам, защото таксите са същите са, като да построя 10 мегавата фотоволтаичен парк и никакви преференциални цени от 27ст/квч, не могат да ми върнат инвестицията.

    Има и нещо добро обаче, както отбелязах по-горе. Това беше единственият начин да паднат цените на оборудването за ФЕЦ в световен мащаб, защото само заради икономии от мащаба и крива на опита, всяко удвояване на броя на произведените панели, сваля цената им с 28% и сега вече са едни от най-евтините източници на енергия.

    Интересно обаче, защо негодуваш само от субсидиите за ВЕИ? Ами субсидиите за ТЕЦ-ОВЕТЕ? Те са повече и растат, докато за ВЕИ намаляват. Не мога да ти отговоря по дни, но ето за годината:



    Разходи за
    електрическа
    енергия по
    преференциална
    цена
    хил.лв.
    1 ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1“ 317 527
    2 ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ 168 878
    3 ВЕИ 769 237
    4Централи с комбинирано производство
    на електрическа и топлинна енергия
    224 028


    За разполагаемост ТЕЦ Марица Изток 2– 236 210 хил. лв.

    Каква полза в дългосрочен план виждаш от ТЕЦ-овете и защо им плащаме повече субсидии отколкото за ВСИЧКИ ВЕИ взети заедно?

    Коментиран от #58

  • 56 Атакааааааааа

    0 0 Отговор
    Ха, нова държавна централа иска преференциална цена, разбирай централа на държавник. От тях ли искаш да си купуваш токът евтино? Това ще ни струва 250 милиона допълнително за преференциална цена и още 50 милиона за студен резерв. Честито! Ти може да искаш да ги плащаш, но аз не искам. Никой обаче не ме пита!
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/02/3157000_tec_varna_moje_da_struva_250_mln_lv_godishno_na/
  • 57 Енергиен талибан

    0 0 Отговор
    Пак спекулираш, това че иска нищо не означава нали затова е КЕВР. Аз искам да ми дадеш 1милион ще ми ги дадеш ли???
  • 58 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Атакааааааааа":

    Талибани в действие, аз ако искам да продам два домата на Кауфланд дали ще мога???
    Какви такси какви 5 лева ако си потребител няма проблем, ако искаш да ставаш търговец обаче тогава няма да минеш тънко или поне не трябва.

    Субсидии за тецове няма, това са твои измишльотини!!!!
    Има обаче нещо друго измислено от талибани като тебе и нарекли го когенерация. Преди известно време работих в един завод който притежаваше ТЕЦ. Та този завод използваше парата от котлите защото му трябва за производството, но имаше и турбини за ток.
    И този завод продаваше токът от турбините на НЕК скъпо заради когенерацията а после купуваше по евтино, до това доведоха твоите субсидии.
    Иначе субсидии има за минодобивът не за ТЕЦове.
    Това е същото както субсидии за тютюнопроизводителите!!! Всеки знае че е неправилно обаче има едни бедни хора дето трябва да работят нещо и така.
    Обаче да субсидирам Гинка и други като нея като си имаме АЕЦ който за наше щастие вече се е изплатил и може поне токът да ни осигури евтино, това вече е наглост.
  • 59 Атакааааааааа

    0 0 Отговор
    Наглост е твоето!

    Как така видя милионите субсидии за веи, а не видя милиардите за тецове, смени още веднъж И обърни внимание на наименованието на точка 1 и 2 тецове ли са или не са:

    Разходи за
    електрическа
    енергия по
    преференциална
    цена
    хил.лв.
    1 ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1“ 317 527
    2 ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ 168 878
    3 ВЕИ 769 237
    4Централи с комбинирано производство
    на електрическа и топлинна енергия
    224 028
    Студеният резерв също е вид субсидия, най-наглата измежду всичките, защото все плащане на произведен мегаватчас, а на пълната мощност на централата за 365 дни в годината 24 часа в денонощието, без въобще да е необходимо да работи. Събери и тях към сметката, но имам данни само за Марица Изток 2

    За разполагаемост ТЕЦ Марица Изток 2– 236 210 хил. лв.

    Хайде сега събери с още 300 милиона за варненската "държавна" централа да се закръглят над милиард годишно и на това му викаш нямане на субсидии? Производството на въглища допълнително. Плащане на въглеродни квоти от народа допълнително. И каква е дългосрочната перспектива и полза от тези плащания? За да става токът от тези централи все по-скъп и сметките ни за ток по-дебели? Не, мерси. Предпочитам да плащам две стотинки на киловат час повече за ВЕИ, КОИТО ДА МИ СВАЛЯТ ЦЕНАТА НА ТОКА С ЧЕТИРИ СТОТИНКИ, тази година а догодина повече или поне да не я качват!

    Коментиран от #60

  • 60 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "Атакааааааааа":

    Защото не са субсидирани, ти знаеш ли какво е субсидия???
    За тези неизгодно договори сърди се на твоят бащица дето постоянно цитираш Центърт му за анализи.
    Студеният резерв не е субсидия а услуга. Никой не задължава държавата да я има, стига да иска може да се откаже.
    А снегопочистването и то ли е субсидия, нищо не ти разбира главата ама само говориш.

    Коментиран от #61, #64

  • 61 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Енергиен талибан":

    Наричай студеният резерв както си искаш, въпрос на семантика. По-важното е от кой джоб излиза? Плаща ли го данъкоплатеца, плаща го. И не цитирам някакъв център за анализи, демек стъкмистики, а ти цитирам точните числа от КЕВР за този ценови период. Това са напълно реалните цифри.

    Факт ли е, че когато имаше само трима производителя на борсата, държавниците с частните фирми искаха да вдигнат цената на тока с 60%? Факт.

    Факт ли е че заради излизането на само няколко нови производителя, цените в место да се вдигнат с 60% паднаха с 20? Факт.

    Какво мислиш че ще се случи когато излезнат още 154 фирми производители на борсата? Ще ти кажа какво, от година на година цените на тока на борсата ще падат, а цените на горивата за централите ще се качват и съответно ще искат все повече и повече субсидии за да работят, което ще ни качва крайната цена на тока. Изградените след 2015 година ВЕИ централи с мощност над 30 киловата вече няколко години не разчитат на субсидии и преференциални цени, а продават излишъците на пазарни цени. Само след няколко години ще ревеш по форумите, че цената на тока редовно е близко до нулата на борсата, а ти плащаш по високи сметки заради тец-овете и АЕЦ, защото добавката за зелена енергия с всяка година ще спада, защото започват да изтичат сроковете на договорите за преференциални цени, а новите мощности ще са без преференции. Хората са казали: Внимавай какво си пожелаваш! Доколкото разбирам ти си пожелаваш сажди! Аз пък избирам сол

    Коментиран от #62

  • 62 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #61 от "Атакааааааааа":

    Ама разбира се че ще падат нали държавата им гарантира договори за премия, които да компенсират разликата между пазарната цена и тази която те имат в дългосрочните си договори. Какво му пука на ВЕИто може и да ти плаща за да му купиш тока после нали ще си го осребри от държавата. Ха познай кой е държавата?????

    Аз не искам нити ТЕЦове нито твоят Костов да ми дава акъл накъде да се надупя.
    Имаме си АЕЦ който всички ние(родителите ни) са го изплатили той си е наш. Искам ток от него директно закупен от държавата. Не искам тока от АЕЦ да сваля цената на борсата щото ВЕИтата имали договори задължително НЕК да им изкупува тока.

    Аз не съм сиромах, не искам безплатен ток, ти го вземи стига да не е произведен от държавна централа.

    Коментиран от #63

  • 63 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Енергиен талибан":

    Хайде хайде стига с този Костов, Аз не съм болен да тичам като теб след Волен и да му се кланям, нито на когото и да било. Именно това ценя в децентрализираното производство на енергия и електромобилите, защото обикновеният човек става много по-независим от мафиотите наречени държавници и политици и отслабва властта на политиците. Колко пъти да ти обяснявам, че честен политик няма и колкото по-малко зависи от тях толкова по-добре! В България държавно означава мафиотско и всичко се разпределя в определени кръгове. Ти се дупи на когото искаш, аз не искам нито безплатна нито субсидирана енергия. В момента в който влезе в сила постановлението на Европейския съвет, ще си инсталирам фотоволтаиците на покрива и ми е през оная работа, колко е цената на тока. Ще предпочитам да си изплащам моите фотоволтаици, а не тези на някой мафиот през цената на тока.

    Коментиран от #65

  • 64 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "Енергиен талибан":

    Виж каква е истината за субсидиите на въглищните централи:

    https://money.bg/economics/vsyaka-vtora-vaglishtna-tsentrala-v-es-razchita-na-subsidii-za-da-otselee.html


    Bcяĸa втopa въглищнa цeнтpaлa в EC paзчитa нa cyбcидии, зa дa oцeлee
    Aвтop: mоnеу.bg
    08.12.2017 08:55:23 Иĸoнoмиĸa Πpeглeди: 1622 Koмeнтapи (0)

    Изтoчниĸ: flісkr.соm

    1 0
    Дo ĸpaя нa cлeдвaщoтo дeceтилeтиe пoчти вcичĸи въглищни цeнтpaли в Eвpoпeйcĸия cъюз щe xapчaт дaлeч пoвeчe, oтĸoлĸoтo изĸapвaт и щe тpябвa дa paзчитaт нa дъpжaвни cyбcидии, зa дa пpoдължaт paбoтa.

    Oĸoлo 54% oт вcичĸи цeнтpaли в peгиoнa вeчe нe мoгaт дa пoĸpият paзxoдитe cи, пoĸaзвa дoĸлaд нa бaзиpaнaтa в Лoндoн Саrbоn Тrасkеr Іnіtіаtіvе, цитиpaн oт Вlооmbеrg. Cъopъжeниятa пpoдължaвaт дa paбoтят caмo блaгoдapeниe нa милиoнитe eвpo, нaливaни в тяx oт дъpжaвитe, зa дa мoжe цeнтpaлитe дa ca гoтoви дa ce вĸлючaт пpи пиĸoвo пoтpeблeниe.

    Peдицa дъpжaви oт Beлиĸoбpитaния дo Aвcтpия плaниpaт дa cпpaт нaй-мpъcнитe eлeĸтpoцeнтpaли, a инвecтитopи ĸaтo cyвepeнния фoнд нa Hopвeгия - нaй-гoлeмият в cвeтa, изтeглят пapитe cи oт TEЦ-oвeтe. И бъдeщeтo нa тoзи вид гopивo ниĸoгa нe e изглeждaлo пo-мpaчнo.

    Дo 2030 г. 97% oт въглищнитe цeнтpaли щe xapчaт пoвeчe, oтĸoлĸoтo ycпявaт дa пeчeлят, тъй ĸaтo Eвpoпeйcĸтa ĸoмиcия плaниpa дa зaбpaни плaщaниятa зa cтyдeн peзepв дo cpeдaтa нa cлeдвaщoтo дeceтилeтия. B бъдeщe, пpи пиĸoвo пoтpeблeниe, щe ce paзчитa нa oгpoмни бaтepии, a нaдeждaтa e paзвитиeтo им дa изпpeвapи oчaĸвaниятa.

    Коментиран от #66

  • 65 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #63 от "Атакааааааааа":

    Какво постановление бе мунчо, за да може тебе ли да субсидираме???
    Кой ти пречи да си инсталираш каквото и да е на покрива, да не би Костов да ти каза че зелени човечета ще дойдат и ще ти взривят покрива ако го направиш????
    Ти не може да схванеш елементарни неща, едно е да произведеш 1кг домати и да си го изядеш, едно е да ходиш в Кауфланд или Фантастико и да им го предлагаш.

    Коментиран от #68

  • 66 Енергиен талибан

    1 0 Отговор

    До коментар #64 от "Атакааааааааа":

    ХаХа след като разбрахме че не си учил математика и не знаеш каква е разликата между КИЛО и МЕГА, сега разбрахме че не знаеш и Български език. И по точно времената:
    ще трябва.....
    До 2030 г. 97% от въглищните централи ще харчат .....
    Това сегашно време ли е??????
    Да ти имам и образованието и всичкото.

    И пак ти казах студеният резерв и резерв за пиково потребление не е субсидия, ама ти как да го разбереш като много бързо схващаш.
    Снегопочистването субсидия ли е ако цяла зима не падне една снежинка от небето???
    Като иска държавата да сключи договор с ВЕИ те ще осигурят енергия през зимата и покова като затрябва :))))).
    Като не и трябва на държавата тази услуга още утре може да я прекрати, тя си решава никой не я натиска с европейски директиви и тем подобни. Аз искам енергията от Козлодуй за народа защото той си го е заслужил!!!!!!
    И още нещо Норвегия и ТЕЦове?????Ти в кой свят живееш, та 95% от енергията в Норвегия идва от Водно ЕЦ какви тецове какви 5 лева.

    Коментиран от #67

  • 67 smeh

    0 0 Отговор

    До коментар #66 от "Енергиен талибан":

    Хахахах, хвала на такива люде като тебе, които ме карат искренно да се забавлявам докато оборват кухите аргументи и псевдотези на платените списвачи. Гърч за такива на всяка тематика, целящи да настройват общественото мнение в техен интерес. Хубавото е, че са сравнително прозрачни и бързо си показват истинските намерения. Откъде тръгна разговора за Тесла, докато я докараме до "истината" за която се бори ЗЕЛЕНИЯ.

    Браво Електрик браавоо. Един ден когато гледаш на децата си на снимка или на екрана на монитора(защото са избягали в чужбина)докато говориш с тях си спомни, че си бил част от причината да избягат. Слугувайки за чужди интереси и увеличавайки и без това високата несправедливост у нас, караща все повече сънародници да взимат крайното решение да се преселят другаде.

    Коментиран от #71

  • 68 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #65 от "Енергиен талибан":

    Постановлението с което инсталирането на фотоволтаици става с уведомителен режим, без всички бюрократични спънки, както сега. Без такса за проект на фотоволтаичен парк в размер на 4000 лв независимо от мощността.

    Просто ти монтират двупосочен електромер, който засича нетното потребление на енергия. Никой не ти връща пари, просто правите бартер, който е печеливш за доставчика, защото продава да речем 10 киловатчаса през деня на съседите ти, вечер ще я купи на безценица за да ти върне тези 10 киловатчаса и всички са доволни. Ако през лятото се натрупа да взимаш повече киловатчаса отколкото си ползвал, през зимата ще наваксаш да си ги използваш.

    Коментиран от #69

  • 69 Енергиен талибан

    0 0 Отговор

    До коментар #68 от "Атакааааааааа":

    Ахааааа къде било заровено кучето:

    ДВУПОСОЧЕН ЕЛЕКТРОМЕР, ДВУПОСОЧЕН ЕЛЕКТРОМЕР, ДВУПОСОЧЕН ЕЛЕКТРОМЕР!!!!!

    Що така бе талибан, призвеждай си доматите яж си ги, никой няма гък да каже ама ти искаш и търговец да станеш ама без да се регистрираш, без да имаш фирма, без да плащаш данъци, и най странното задължително да ти я изкупят енергията няма гък ама искам ама не ми трябва!!!!! Ама така само проститутките могат и ти ли като тях искаш????

    Е за такива тарикати като тебе децата ни бягат щото 80% тарикати, вместо да произведат нещо те ходят купуват контейнери от Китай с части на дребно. Нали знаеш кои са биле изгонени от храма, НЕ НЕ СА ПРОСТИТУТКИТЕ.

    Коментиран от #70, #75

  • 70 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Енергиен талибан":

    Абе образ, къде бягат децата ни? Бягат там където това за което ти говоря е реалност от години. Бягат в цивилизованите страни, при цивилизованите хора които се стремят да бъдат независими а не се борят от кого да бъдат зависими и да си имат гурута като твоя Волен атакистът. В развитите страни отдавна съществува понятието прозюмер, ама на бас се хващам, че ти нямаш понятие какво е това. Даже няма да го намериш, ако не ти го напиша на английски. Тук само се чудете на кой да се надупите, а не да се хванете в ръце и да си търсите правата пред монополистите.
  • 71 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "smeh":

    И ти ли бе Бруте, досега си мислех че имам работа с функционално неграмотни хора, а се оказва водя диалог с АБСОЛЮТНО НЕГРАМОТНИ ХОРА.

    Всичките в един клас неграмотници ли сте били?

    Хайде идете при мама и при тати, Дано са от старата школа и ги Попитайте За кое време се отнася заглавието на статията:

    "Bcяĸa втopa въглищнa цeнтpaлa в EC paзчитa нa cyбcидии, зa дa oцeлee"

    В превод за неграмотниците, Това означава че половината централи днес, разчитат на субсидии защото работят на загуба.

    После в статията "Oĸoлo 54% oт вcичĸи цeнтpaли в peгиoнa вeчe нe мoгaт дa пoĸpият paзxoдитe cи, пoĸaзвa дoĸлaд нa бaзиpaнaтa в Лoндoн Саrbоn Тrасkеr Іnіtіаtіvе, цитиpaн oт Вlооmbеrg. Cъopъжeниятa пpoдължaвaт дa paбoтят caмo блaгoдapeниe нa милиoнитe eвpo, нaливaни в тяx oт дъpжaвитe, зa дa мoжe цeнтpaлитe дa ca гoтoви дa ce вĸлючaт пpи пиĸoвo пoтpeблeниe."

    В превод за неграмотниците пише абсолютно същото, още днес повече от половината централи работят на загуба.

    После идва бъдещето време. За неграмотниците от 2025 година спират да плащат за студен резерв, ако въобще знаете какво е това!

    "Дo 2030 г. 97% oт въглищнитe цeнтpaли щe xapчaт пoвeчe, oтĸoлĸoтo ycпявaт дa пeчeлят, тъй ĸaтo Eвpoпeйcĸтa ĸoмиcия плaниpa дa зaбpaни плaщaниятa зa cтyдeн peзepв дo cpeдaтa нa cлeдвaщoтo дeceтилeтия. "

    Коментиран от #73

  • 72 Енергиен талибан

    0 0 Отговор
    Ти първо научи какво е субсидия, после казвай кой е неграмотен и кой не. Даже и с Българският език си скаран, ама поне си отвори тълковният речник, плащане за дадена услуга не е субсидия.
    Сигурно субсидираме и Армията щото не ни трябва нали си имаме планът Ран-ът на твоят ДРУГАР Костов да съсипе икономиката и държавата.
    И вместо много да пишеш глупости дай да видим в България как се субсидират ТЕЦове????? Кой тец точно е субсидиран???
    Единствено частните марици НЕ са субсидирани а твоят ДРУГАР Костов им подписа договорите за изкупуване на преференциални цени и вече няма мърдане. Хайде ходи му целувай краката сега, щото нали ти е идол все него цититраш.

    И когато всички ти казват че си неграмотник, няма как всички да бъркат сигурно повредата е в твоят телевизор.

    И още като искаш да си независим сложи си слънчев панел на покрива, обаче искането за двустранен електромер означава че искаш други да са зависими от теб е щом искаш да продаваш нещо си има закони и ще ги спазваш.
  • 73 smeh

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Атакааааааааа":

    Спокойно, дишай дълбоко. Явно много силно те ударих там, където боли, ще ме извиняваш. Просто мама и тате, както ти ги наричаш са от генерацията, която имаха принципи и аз съм попил от тях. Един от тях е, че няма срамна работа, освен ако не работиш срещу хората с които живееш. Кажи ми сега изопачаването на истината и налагането на "зелени идеи", за които нито имаме пари, нито са рентабилни спрямо другите алтернативи какво е? Кажи ми и друго, да искаш да ти покриват данъкоплатците дебела субсидия за нов електромобил какво е? Да продължавам ли с неудобните въпроси? Твоята професия каква е? - За или против народните интереси?

    Затова и те упреквам. Научи нещо, квалифицирай се и допринасяй за БВП. А не да лалаш по форумите за заплатка като трол. Отдалече ти личи, че си бос по автомобилите, ама се оказа, че си и бос по темите с енергетиката. И забрави за тези глупави организации "ЗЕЛЕНИ", червени и всякаква паплач, това са паразитите с които се борим и ти си заел тяхната страна, е БРАВО!

    Коментиран от #74

  • 74 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #73 от "smeh":

    К'ви зелени и червени! К'ви субсидии, к'ви 5 лева бе пич! Знаеш ли въобще какво е БВП?
    Как ще увеличиш БВП, като ползваш повече петрол, който е ВНОС и трябва да го ИЗВАДИШ от уравнението. Използването на ВЕИ УВЕЛИЧАВА БВП, защото добавя стойност към него с помощта на БЕЗПЛАТНИ източници.

    1 kWp ФЕЦ струва 950€ внос и за 25 годишната си гаранция може да осигури пробег от 150 000 км на тежък електромобил SUV. Ако е с ДВГ, ще изгори 15 000€ гориво плюс консумативи и части, които също са внос и всичко това трябва да се ИЗВАДИ от БВП.

    Изкарвам си хляба с ПРОИЗВОДСТВО на продукти полезни за клиентите ми. И горивото и токът НАМАЛЯВАТ печалбата ми и заплатите на служителите. Тези пари биха могли да останат в България, вместо при ядрени, петролни, газови и т.н. олигарси и монополисти в чужбина.
  • 75 Атакааааааааа

    0 0 Отговор

    До коментар #69 от "Енергиен талибан":

    Една много полезна статия от днес:

    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2018/04/05/3157885_elektrichestvo_ot_budeshteto/

    Пише за място на което бягат голяма част от децата ни и изведнъж упс...
    "Ахааааа къде било заровено кучето:

    ДВУПОСОЧЕН ЕЛЕКТРОМЕР, ДВУПОСОЧЕН ЕЛЕКТРОМЕР, ДВУПОСОЧЕН ЕЛЕКТРОМЕР!!!!!"

    Дори има отговор на въпросите които засегна:

    "Що така бе талибан, призвеждай си доматите яж си ги, никой няма гък да каже ама ти искаш и търговец да станеш ама без да се регистрираш, без да имаш фирма, без да плащаш данъци, и най странното задължително да ти я изкупят енергията няма гък ама искам ама не ми трябва!!!!!"

    "Идеята е схемата на работа да е същата като в Бруклин - на ниско напрежение хората консумират произведената енергия, а излишъкът се продава на ЕРП. Обратно - през зимните месеци се купува. "Целта е върху произведената и консумираната на място енергия да не се плаща ДДС и други такси за пренос и достъп. Нещо като местна зеленчукова градина, но вместо домати и краставици - ток", уверен е проф. Василев. Такъв модел вече работи в германското село Вилдполдзрид, което произвежда пет път повече електричество от соларни покриви и вятърни ферми, отколкото използва."

    И Ударът в десятката:

    Проблемът според него е, че хората във властта, които взимат решения, са от т.нар. енергийно лоби, които искат да реализират големи, скъпи и централизирани проекти, които да се управляват от приближени до тях мениджъри. "Няма п
  • 76 Атакааааааааа

    0 0 Отговор
    "Няма политически интерес от децентрализирано производство на електричество, от енергийна независимост и т.н., тъй като влиянието върху хората ще намалее", смята още той.