Last news in Fakti

10 Май, 2018 19:39 16 970 20

Пак забраниха реклама на BMW

  • bmw-
  • xdrive-
  • реклама
Пак забраниха реклама на BMW - 1

Британската Служба за рекламни стандарти (ASA) забрани излъчването на рекламен клип на BMW по местните телевизии заради "насърчаване на бързо, опасно и безотговорно шофиране", съобщава Auto Express. Рекламата показва различни модели на немския производител, оборудвани със система за задвижване на четирите колела XDrive, да се движат с висока скорост извън пътя, по мокра настилка, сняг и кал.

Експертите на ASA смятат, че макар действието в клипа да се развива извън пътищата за общо ползване, много от ситуациите "не се различават от това, с което могат да се сблъскат зрителите в реалността". Като пример са посочени сцена, в която X5 се пързаля с висока скорост по кален път в гората, и музиката в рекламата (Song 2 на Blur), подтикваща към безразсъдно бързо шофиране.

От BMW оспорват формулировката "пързаля" и отговарят на обвиненията с аргумента, че всъдеходът просто "демонстрира техническите способности на системата xDrive" с "лека загуба на сцепление". Музикалният фон пък бил избран заради целевата аудитория на рекламата, а не за да внуши, че колите са карани бързо.

Въпреки протестите на BMW и факта, че само един от предполагаемите 9.3 млн. зрители на клипа се е оплакал от видяното, от ASA са оценили решили да забранят излъчването му, тъй като "нарушава рекламния кодекс" в страната. Според правилата му рекламите на автомобили не трябва да "поощряват опасното, агресивно, безразсъдно и безотговорно шофиране", а "демонстрацията на мощност, ускорение и управляемост трябва да бъде само в контекста на безопасността".

ASA не за пръв път забранява реклама на BMW с подобни аргументи. През 2014 г. Службата нареди да бъде преустановено излъчването на клип, в който кабриолет M4 дрифтира с висока скорост на писта и обикновен път, защото подтиквал водачите към "опасно шофиране".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 "реклама"

    27 35 Отговор
    Поскоро са я забранили заради нереалността на рекламата ;))))

    Коментиран от #7

  • 2 ВЪЗРАЗЯВАМ!

    25 7 Отговор
    Ами много ясно че ще им дават газ. Нали е BMW - за това е направено.
    Е, разбира такова каране трябва само на писта, но смятам, че рекламата не е неподходяща.
  • 3 Бенц

    46 12 Отговор
    То е ясно че британците никога няма да могат да направят такъв автомобил, та е разбираема завистта към БМВ

    Коментиран от #16

  • 4 Random

    35 10 Отговор
    Това британците са най-тъпото племе.
    Нищо не могат да направят.
    Танковете им чупливи, колите им чупливи, самолетите им не летят(имали късмет с онова дърво спита)...
    Само да крадат знаят.

    Коментиран от #10

  • 5 вес

    13 16 Отговор
    И за какво да плащам скъпата подръжка на БМВ-то, ако няма да го карам така. То и дачия щеше да свърши работа, ако карах като баба
  • 6 Пазарен Либерализатор

    17 11 Отговор
    Аз по разкаляни пътища такива БМВ та никога не съм срещал.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Фен

    16 3 Отговор
    Тия скоро ще забранят всичко, което не е свързано с пазаруване в Лидъл.
  • 9 Фен

    6 2 Отговор
    А между другото, фактите, що проспахте Роджър Уотърс?
  • 10 СссереМ

    8 14 Отговор

    До коментар #4 от "Random":

    Самолети и самолетоносачи правят за разлика от ватниците.

    Коментиран от #12

  • 11 Тоти

    5 5 Отговор
    Тъпунгери
  • 12 Трифонов

    21 3 Отговор

    До коментар #10 от "СссереМ":

    Ами... правят!!! Нищо не правят!!! Цялата им автомобилна индустрия отдавна, десетилетия вече, е продадена на различни чужди компании, които, след като наляха милиарди, успяха криво-ляво да вдигнат някои от компаниите на крака. Но с адски много усилия, с адски много пари и срещу... айде да кажем - скромни резултати. Ако не беше VW групата, Бентли отдавна щеше да е история. Ако не бяха BMW, MINI отдавна щяха да са история, но най-лошото е, че ако не бяха BMW, Rolls Roys... отдавна щяха да са история. Тия манифактури бяха останали в 19 век... Трябваше милиарди евро да налеят в тях, за да се получат нещата. За Jaguar изобщо има ли смисъл да говорим... три десетилетия си ги подхвърляха напред - назад най-различни компании, за да ги купят най-накрая индийците от Тата... Ровър фалираха. Лотус нищо не представляват... изобщо - пълна скръб!!! И цялата им държава е такава. Идете и се опитайте да поживеете един месец в тая брутална цигания Лондон и ще разберете за какво става дума.
  • 13 Баничката

    12 2 Отговор
    Че как да не караш бързо в тези коли. Те направо те подтикват да караш бързо!!!
  • 14 ПЕРНИШКИ ГОУФ

    5 4 Отговор
    А язе си маам с гоуфо с двеста по цариградско и без да съм гледал некви реклами!
  • 15 xxx

    7 16 Отговор
    Въобще трябва да забранят BMW
  • 16 Ахахахах

    1 3 Отговор

    До коментар #3 от "Бенц":

    Човече по добре не говори защото британците си произведоха кола за милиони Rolls Royse,след това bentley,jaguar rabge rover sport aston martin така че халхабер си нямаш великобритания кви коли има
  • 17 Мда

    0 1 Отговор
    Не че имам нещо против благородните им намерения, но за да бъдат неутрални, тогава не би ли трябвало да забранят и излъчването на Топ Гиър??? При това Топ Гиър има в пъти повече тийнейджърска публика, която, много ясно, е далеч по-податлива на внушение, от 50 годишен адвокат: типичният клиент за БМВ!!! Нещо им е крива политиката на тия и то не само спрямо Балканите! Докато си търпим тъпунгерите, зле, зле ни се пише....
  • 18 Евгени

    1 1 Отговор
    Винаги съм знаел, че англичаните са малоумни същества, но чак толкова ...
  • 19 Смешника

    2 2 Отговор
    Да Ви кажа честно, според мен BMW въобще не се нуждаят от реклама!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.