Last news in Fakti

9 Март, 2010 10:33 553 0

Първанов може да предложи референдум за ГМО

  • георги първанов-
  • референдум-
  • гмо

Президентът Георги Първанов при определени обстоятелства може да прибегне към правото си да инициира провеждането на референдум по въпроса "за" или "против" запазване на забраните за освобождаване в околната среда на генетично модифицирани организми (ГМО). Това е записано в позицията на Първанов по предлаганите промени в закона за ГМО, която бе оповестена вчера. „Георги Първанов има готовност да наложи и вето на законопроекта за ГМО, ако той не дава гаранции, че България ще остане чиста“, съобщи вчера председателят на ЕНП и бивш депутат Мария Капон, която се срещна с държавния глава. Първанов публикува позицията си по закона за ГМО, в която се казва, че законодателната уредба трябва да остане консервативна и рестриктивна, основана на принципите на предпазливостта и превантивността. Според него законът трябва да съдържа всички мерки и гаранции за избягване на възможните неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве и околната среда. „Няма нито обществена необходимост, нито постигнат консенсус сред експертите и в обществените обсъждания за промени в правилата за освобождаване на ГМО в околната среда.“, казва още Георги Първанов.

Промените в сега действащия закон трябва да се ограничат главно до прецизиране на правилата за работа с ГМО в лабораторни условия, тъй като писмото на ЕК от април 2009 г. се отнася до този въпрос, се подчертава в становището.

Снимка: БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА