Last news in Fakti

19 Март, 2010 11:41 661 0

Наложиха пълна забрана за ГМО

  • гмо-
  • нона караджова-
  • натура 2000

Рая Атанасова

Всички страни – депутати, граждани и неправителствени организации, останаха удовлетворени от окончателния вариант на Закона за генетично модифицираните организми (ГМО), който беше приет вчера на второ четене в НС. Депутатите единодушно оставиха забраните за ГМО в най-спорните текстове от закона.

Те решиха да запазят текста на закона, който забранява освобождаването в околната среда на генетично изменени организми за традиционни култури - пшеница, лоза, тютюн, памук, плодовете и зеленчуците. Забранява се и отглеждането на ГМО. С това се спира възможността да бъдат отглеждани у нас разрешените в ЕС царевица - MON 810 на „Монсанто“, и картофите “Амфлора“ на BASF, коментира Борислав Сандов от инициативен комитет „България – свободна от ГМО“. Депутатите приеха и пространствените ограничения за ГМО, като разписаха разстоянията не само в преходните разпоредби, но и в основния текст. Отстоянията от пчелините са 10 км, от биополетата са 7 км, остава и 30-километровата зона от защитени територии и зони от „Натура 2000“. Глобите за физически и юридически лица, както и за министрите, ако нарушат закона, ще са от 500 хил. до 1 млн. лева.

Все пак има притеснения, че може ЕК да има претенции по дефинициите за пускане на пазара и освобождаване в околната среда. Екоминистърът Нона Караджова каза, че забраните ще са в противоречие с действащата директива. Според неправителствения сектор няма да има кворум от страни членки, които биха гласували България да бъде санкционирана за това, че се е обявила против ГМО. Дори да има санкции те ще бъдат по-малко, отколкото ползите от субсидиите за биологично земеделие и здравословния начин на живот, обясни Сандов.

Междувременно България получи окончателно писмено предупреждение поради неспазване на пределно допустимите стойности за съдържание на серен диоксид във въздуха, съобщи Рапид. Ако не отговори задоволително, страната ни е заплашена от съд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА