Last news in Fakti

11 Март, 2010 17:18 826 0

"Ени" поиска сливане на "Набуко" и "Южен поток"

  • набуко-
  • южен поток-
  • сливане

Изпълнителният директор на италианския енергиен концерн „Ени“ Паоло Скарони предложи конкурентните газопроводи "Южен поток" и "Набуко" да бъдат слети по поне част от трасето, съобщи базираният в Норвегия специализиран седмичник за новини от петролния и газовия сектор Upstream. Трасетата и на двата газопровода минават през България, а „Ени“ е инвеститор в "Южен поток".
Инвестиционните банкери биха нарекли такъв ход стратегическо удобство, подчерта Скарони на енергийна конференция в Хюстън, САЩ. Главният изпълнителен директор на „Ени“ се аргументира, че "ако всички партньори решат да съединят двата газопровода по част от трасето, ние ще намалим инвестиционните и оперативните цени и ще увеличим общите приходи". Според него двата проекта могат да дадат възможност на Европа да постигне стратегическата си цел да диверсифицира своите източници и транзитни коридори за синьо гориво, каза той.
Преди да се започне да се говори за подобни варианти, трябва да се определи кой ще бъде източникът на горивото за „Набуко“, коментира пред „Класа“ Петър Попчев, посланик за специални поръчения по енергийната сигурност към МВнР. По думите му на първо време трябва да се подпишат договори с доставчиците на природен газ за „Набуко“. Оттам трябва да се осигури ресурсната основа за проекта и впоследствие може да се говори за обединение с „Южен поток“. За страната ни е важно двата газопровода да бъдат отделно изградени от националната газова инфраструктура, добави Попчев. По думите му за италианската „Ени“ създаването на „Южен поток“ е въпрос на търговска реализация, докато за останалите страни от ЕС тези проекти имат не само бизнес, но и стратегическо значение.
Междувременно Интерфакс съобщи, че спадът на търсенето, предизвикан от световната криза и сриването на спотовите цени на газа, са поставили "Газпром" пред необходимостта да реформира цялата система от доставки на газ и ценообразуване. E.ON, Wingas, Botas, Eni, RWE, EconGas поискаха от "Газпром" да намали цените и да смекчи условията на договорите, уточнява агенцията. Европейските компании атакуват глобите по клаузата „взимай или плащай“ в договорите за доставка, както и действащите цени. „Газпром“ бе принуден на отстъпки, но генералният директор на "Газпром експорт" Александър Медведев заяви, че срокът на издействаните „бонуси“ ще се ограничи до три години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА