Last news in Fakti

12 Март, 2010 11:30 1 000 0

ВИНАРИЯ 2010

  • винария 2010-
  • лозарство-
  • винарство-
  • пловдивския панаир

Маргарита Димитрова
[email protected]

На тазгодишното изложение ВИНАРИЯ 2010 ще се представят 255 фирми от 14 държави, сред които Австрия, Германия, Испания, Италия, Франция, Молдова, Република Южна Африка. 18-ото издание на Международната изложба за лозарство и винарство, организирана от Пловдивския панаир с партньорството на Националната лозаро-винарска камара, ще се проведе от 14 до 17 март. 148 са чуждестранните компании, които са с 45% повече в сравнение с 2009 г., съобщиха за „Класа“организаторите.

36% от изложителите ще покажат вина и други алкохолни напитки, 20% - машини, съоръжения и консумативи за винарството, 16% - продукти и услуги за лозарството.

30 италиански и 4 български фирми ще презентират качествени италиански храни и вина и ще демонстрират технологии за производството им. Ще бъдат изложени италианско кафе и сладолед, цитрусови плодове, зехтин, маслини, сушени плодове, сицилиански ликьори, сладкарски изделия, консерви и други хранителни продукти. Богатата гама вина от Сицилия ще представят шест фирми.

В деловата програма на изложението е включена кръгла маса „Подпомагане на лозаро-винарския сектор в България в условията на криза”, която е организирана от Изпълнителна агенция по лозата и виното. На специализирани форуми експертите от бранша ще могат да се запознаят с международния опит при повишаване на конкурентоспособността на лозаро-винарския бранш, успяват ли италианците да усвояват европейските фондове в сектора, как французите развиват винения туризъм.

Южна Африка е държавата партньор на тазгодишната ВИНАРИЯ. Департаментът на търговията и промишлеността на страната спонсорира участието на шест водещи винарни, които никога досега не са предлагали свои продукти в Източна Европа. Държавата има 300-годишна традиция в производството на вино, в момента браншът заема 3-то място в националния експорт. Страната се нарежда на 9-о място по производство на вино в света с над 1 милион декара лозя, 10 милиона хектолитра годишно и 300 хиляди души, ангажирани в този отрасъл. 38 млн. долара е годишният стокооборот между двете държави, търговският баланс за ЮАР е положителен. „Надявам се на изложението ВИНАРИЯ и след него да се разработи потенциалът на икономическите връзки между двете страни“, казва извънредният и пълномощен посланик на ЮАР у нас Шийла Камерър. „Това е една от големите икономически сили в света“, обяснява главният директор на Международен панаир Пловдив Иван Соколов.

Посетителите ще имат възможност да се насладят на специалния вкус на вината от Новия свят и да опитат виното, което ще се пие на Световното първенство по футбол през лятото на 2010 г. в ЮАР. Известната млада изпълнителка от Южна Африка, черното сопрано Прити Йенде от Ла Скала–Милано, ще изнесе рецитал на втория ден от изложението. 25-годишната Прити Йенде е една от новите звезди на световната оперна сцена. През 2009 г. спечели две първи награди на международния конкурс „Белведере” във Виена. Носител е на най-високо отличие и в международния конкурс за глас „Монсерат Кабайе”.

Още в неделя вечерта, по време на бала „Нощта на Златния ритон”, ще се състои церемонията по връчване на дипломите, медалите и наградите от Националните дегустации. На 16 март наградени вина ще могат да бъдат дегустирани в палата 11.

Пианист показва винената си колекция

Един от най-добрите млади пианисти - Иво Върбанов, който живее в Англия, Италия и България и концертира в най-големите зали на Европа, се е заел с производство на качествени вина. Той има собствени лозя в Южен Сакар, които обработва с помощта на агрономи от Тоскана. На изложението Върбанов ще представи розе, сира и шардоне, създадени заедно с енолог от Нова Зеландия. Пианистът ще покаже и своите колекции от елитни напитки.

В „Гурме зоната“ шоколадови миниатюри, подходящи за вино

Посетителите на палата 7 ще бъдат свидетели на истинско готварско шоу. Там част от изявените български майстори ще приготвят ястия, които ефектно се комбинират с вино.

Ще може да се види “мини българската кухня” през погледа на главния готвач на хотел “Метрополитен”Андрей Стоилов, който ще приготви великденска салата върху пуширано яйце, овкусена с овче мляко, репички и див лук, ще направи “вариации на тема мешана скара”, а за десерт - грис халва със запечени орехи, обвита с шоколад.
Известната сладкарка Елица Божинова ще сътвори шоколадови миниатюри, подходящи за съчетание с вино. Явор Захариев от „Сити хотел“-София ще представи пред посетителите на „Гурме зоната“ своята рецепта за ризото.
„Гурме зоната” се организира за втори път с партньорството на Българската асоциация на професионалните готвачи.

Обсъждат директния превоз на стоки за Русия

Бизнесмени, банкери, търговци и експерти ще се съберат, за да обсъдят как по-добре да се използва пряката транспортна връзка между България и Русия – фериботната линия от Варна до порт Кавказ. Целта е да се улесни достъпът на български вина, храни, лекарства, козметика и машини до руския пазар. Трасето между Варна и порт Кавказ на Азовско море е първият директен коридор, по който български стоки стигат до Русия, без да минават през Украйна. Разстоянието се скъсява с 800 км, а цената за превоз на бруто тон намалява с 50-70 долара в сравнение с предишния маршрут Варна-Иличовск.

Новият ферибот, който бе пуснат миналата година, е възможност да се увеличи износът на хранителни стоки, за който българските производители ще могат да получават субсидии от ЕС. Той ще се отрази благоприятно и на винената индустрия, която заради кризата загуби 40% от пазара си в Русия.

Снимка: Константин Велков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА