Last news in Fakti

3 Януари, 2010 12:36 639 0

МРРБ подготвя инфраструктурни проекти за 4 млрд. евро

  • инфраструктура-
  • проекти-
  • мррб

Още тази година трябва да започне подготовката на проекти за 4 млрд. евро, които да се реализират с пари по ОП „Транспорт“ през следващия програмен период 2014-2020 г., каза вчера регионалният министър Росен Плевнелиев. Той обясни, че целта на правителството е през 2020 г. България да има работеща пътна мрежа. През следващия финансов период се очаква да започне работата по лот 3 на магистрала „Струма“. Тогава ще се работи и по участъците от „Тракия“, свързващи София с Калотина и Бургас с Варна, отсечките София-Гюешево, Русе-Велико Търново и Русе-Шумен.
50 млн. евро са необходими само тази година за подготовката на мащабните проекти, по които ще се работи след 2014 г. Допълнително средства за подготовката ще се търсят през април по време на заседанието на Комитета по управление на еврофондовете, допълни Плевнелиев. Това няма да засегне парите за строителство на инфраструктурни обекти.
Обмисля се и създаването на отделна структура, която да отговаря за управлението на проектите по европрограмите. Така значително ще бъде облекчена работата на пътната агенция, която само за тази година трябва да стартира около 180 конкурса за строителство и надзор.
„По-скоро дисциплиниращ характер има процедурата по предаване на договорите, за които няма осигурено финансиране, на прокуратурата“, коментира министърът. Той обясни, че е скептично настроен и не смята, че подобни действия ще дадат някакъв резултат. Списък с такива договори регионалното министерство е подготвило още преди 6 месеца. 300 са били контрактите, за които е нямало пари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА